Jak pomoci svým dětem naučit se jednoduše číst

Jak pomoci svým dětem naučit se jednoduše číst
Taky už Vaše miminko není zas takové miminko? Ani jste se nenadáli a už má první půlku první třídy za sebou. Ale je to skutečně na něm nebo je to velký závazek i pro vás, abyste jej naučili všechno, co je potřeba? Nebo spoléháte plně na učitelky? Buďte nápomocní a naučte své děti číst. Jak na to?

Nepodceňujte začátek

Pokud chcete, aby se vaše dítě naučilo pěkně číst, je dost důležité, abyste mu také. Musíte ale dbát na výběru knihy. Když vaše dítě nastoupí do školy, vyberte si knihu, která je jen o trochu více nad jeho možnosti, knihu, která ho dokáže svou zápletkou zaujmout a sám se s vámi do knihy pokusí začíst.

Mluvte s ním

Pokud si s dítětem něco přečtěte, vtáhněte ho zpět do knihy – ptejte se jej na události v ději, na obrázky, které již může pojmenovat, rozvíjejte tak jeho paměť, a hlavně kritické myšlení. Tohle je důležité ještě pro děti předškolního věku, aby jim následné učení čtení bylo usnadněno.

Kam dát knížky?

Nikdy nemějte knížky v polici, kam se dítě nedostane. Nechte je dostupné jeho dosahu, aby se mohlo samostatně rozvíjet a knížku si pročítat nebo jen prohlížet i samo. Ale není nutné dopředu kupovat velkou, drahou knihovnu. S tím můžete počkat nejdříve až do střední školy.

Inspirujte své dítě

Když vás dítě samo uvidí, že si čtete, bude mu to připadat přirozené a také raději sáhne po knize než třeba po plyšové hračce. Zkuste to a začtěte se do oblíbené detektivky a sami uvidíte. Pokud je vaše kniha pochopitelná i pro vaše dítě, klidně ho přizvěte a ukažte mu, co čtete a o čem je děj.

Tak vám půjde učení čtení jedna báseň.