Úžasný příběh o velkorysosti herce Keanu Reevese, který dokáže rozdat desítky milionů dolarů, aniž by toužil po publicitě

Úžasný příběh o velkorysosti herce Keanu Reevese, který dokáže rozdat desítky milionů dolarů, aniž by toužil po publicitě
Keanu Reeves hrál řadu ikonických rolí, ale zřejmě už navždy bude spojený s Neem ze série Matrix. V herecké branži je známý nejen jako skvělý herec, ale také notorický plachý filantrop, který nestojí o jinou pozornost než tu, kterou poutají jeho role. Jeho velkorysost se stala doslova legendární.

Neobyčejná herecká hvězda

Herec se narodil v roce 1964 v libanonském Bejrútu anglické matce a havajsko-americkému otci. Dětství strávil pohybem po celém světě, protože jeho matka kvůli práci cestovala a také se ráda a často vdávala. Žil například v Sydney, Austrálii a New Yorku, než se usadil v Torontu. Navštěvoval čtyři různé střední školy, kde vynikal jako hokejista a chtěl se stát profesionálním hráčem. Před maturitou opustil střední školu.

Čtěte také: Nadia Elena Comaneciová: Rumunský gymnastický zázrak, který ohromil svět svým talentem i odvážným útěkem ze země

Osobní kouzlo a vrozená skromnost

Na filmovém plátně a na obrazovce je ze své podstaty sympatický. Je to přívětivý chlapík od vedle, přístupný a vstřícný. A i když vždy žije klidným životem mimo hollywoodskou scénu a reflektory, dokazuje, že je mužem s neuvěřitelně velkorysým duchem.

Zdroj: Autor: Kathy Hutchins / Shutterstock

V průběhu let dal herec na charitu miliony dolarů. Mimo jiné podporuje organizace PETA a řadu nadací podporujících děti. Jeho sestra měla leukémii a on utratil více než 5 milionů dolarů, aby jí pomohl v boji proti této nemoci. Ani mezi sourozenci není taková štědrost tak běžná. Reeves také údajně založil soukromou onkologickou nadaci, která má pomoci několika dětským nemocnicím a výzkumu rakoviny. Herec nepřipojuje své jméno k žádným ze svých darů. Dávání peněz ostatním je prostě součástí víry a způsobu života této filmové hvězdy.

Čtěte také: Chuck Norris neslaví narozeniny, narozeniny slaví Chucka Norrise. Schválně, jestli ho poznáte jako mladíka na skatu

Navštěvoval čtyři různé střední školy, kde vynikal jako hokejista a chtěl se stát profesionálním hráčem.

Nejen že zná všechny lidi z filmového štábu jménem, ale umí se za ně i postavit

Skutečnou velkorysost ukázal během vyjednávání o smlouvě na druhý a třetí díl Matrixu. Za první film v původní trilogii vydělal Reeves 10 milionů dolarů, což v kombinaci s jeho dohodou o procentech ze zisku, nakonec vyšlo na 35 milionů dolarů. Při dohodě na pokračování herec trval na sdílení zisku pro druhý a třetí film s týmem speciálních efektů a s týmem, který má na starosti kostýmy. Herec cítil, že muži a ženy, kteří vytvořili efekty a kostýmy pro Matrix, mají velice zásadní podíl na úspěšnosti.

Druhé a třetí pokračování Matrixu vydělalo v celosvětové pokladně více než 1,2 miliardy dolarů. Každý člen těchto týmů získal navíc k honoráři 1 milion dolarů na osobu. Keanu se však nezastavil jen u týmů speciálních efektů a kostýmů. Rovněž obdaroval celý kaskadérský tým Matrixu motocykly Harley Davidson a neváhal dát jednomu z obyčejných lidí, kteří stavěli kulisy, 20 tisíc dolarů, aby vyřešil svou tíživou situaci.

Čtěte také: Stále to jsou kočky. Jak dnes žijí a vypadají herečky z kultovního seriálu Dallas

Když byl v roce 1997 obsazen do role Ďáblova advokáta, snížil si plat o několik milionů dolarů, aby uvolnil finanční prostředky na uspokojení požadavků Al Pacina, protože si s ním chtěl zahrát. Totéž udělal pro film Náhradníci z roku 2000, aby dostal do projektu Gene Hackmana.

Keanu Reeves je muž se skutečně velkorysým duchem a nenašli byste u něj žádné hvězdné manýry. Jezdí metrem, vezme bezdomovce na oběd a k životu nepotřebuje 10 nemovitostí a flotilu aut hvězdných značek.