Tajný kód amerických indiánů, který pomohl vyhrát 2. světovou válku

Tajný kód amerických indiánů, který pomohl vyhrát 2. světovou válku
Ve válce o nadvládu nad Tichým oceánem Američané nasadili místo šifrovacích strojů komplikovaný jazyk indiánů kmene Navahů. Tajný kód, jenž nebyl nikdy vyzrazen, dopomohl Američanům k vítězství a po dlouhá léta zůstal přísně střeženým vojenským tajemstvím.

“Nin hokeh bi-kheh a-na-ih-la.” S takovou zašifrovanou zprávou si lámali japonští vojáci mozkové závity. Za druhé světové války proti americkému námořnictvu se na obou válečných stranách používaly tajné jazykové systémy, tzv. kryptojazyky, které sloužily k tomu, aby se soupeř nedostal ke strategicky důležitým zprávám. Dříve nebo později každou šifru nepřátelští špióni rozklíčovali. Jen jazyk Navahů zůstal naprostým tajemstvím.

Americké námořnictvo se na počátku tříleté války o Tichomoří snažilo vymyslet speciální kód pomocí špatné angličtiny a neznámého dialektu, tak aby jeho použití bylo pro vojáky praktické, zároveň však pro soupeře neprůhledné. To se jim ale nepodařilo, japonští vojáci byli vzdělaní i v angličtině a brzy do kódu tvořeného nářečím pronikli.

Čtěte také: Zakázaná místa obestřena tajemstvím: K čemu slouží a proč jsou tak tajemná

Jeden z řadových vojáků Philip Johnston vyrůstal v indiánské rezervaci Navahů a kulturu tohoto kmene včetně jazyka znal velice dobře. Napadla ho spásná myšlenka, jazyk, jehož gramatika nemá obdobu v žádném jiném jazyce na světě, využít pro vnitřní vojenskou komunikaci. 

První oddíl tvořil 29 indiánských šifrantů. Američané se zprvu obávali jejich odporu, ale Navahové se projevili jako američtí vlastenci. Než vyrazili na cestu, indiánský kmen se za ně tři dny a tři noci modlil. Ochrana duchů pravděpodobně pomohla, protože z boje se vrátilo 19 indiánů. Ze svého jazyka vyvinuli efektivní rádiový kód. Anglická slova rozsekali a ke každému písmenu přiřadili šifrované slovo z domorodého jazyka, vznikla tak úplně nová pro cizince nerozluštitelná slova. Prastarý jazyk však neměl výrazy například pro moderní vojenskou techniku. I s tím si šifranti hravě poradili, vymysleli 274 speciálních označení podle smyslu slova, které převedli do svého jazyka. Vysílačka se stala “tiše zpívající přenosnou skříňkou”, ponorka “železnou rybou” a bojový letoun “kolibříkem”.

Čtěte také: Tři nejděsivější místa na světě aneb odvážili byste se je navštívit?

V bitvách o Midway, Guadalcanal, Bougainville, Saipan a Iwodžimu bojovalo téměř čtyři sta indiánů. Americká armáda teprve 56 let po válce vyjádřila vděk zvláštním oceněním posledním sto indiánským šifrantům, kteří ještě zůstali naživu.