Herecká a módní ikona Audrey Hepburn: Špatná manželka, ale výborná matka

Herecká a módní ikona Audrey Hepburn: Špatná manželka, ale výborná matka
Audrey Hepburnová byla britská herečka a také zanícená humanitární pracovnice. Narodila se v Belgii v Ixelles 4. května 1929. Její skutečné jméno bylo Audrey Kathleen Ruston, příjmení Hepburn bylo její babičky z matčiny strany.

Křehká a nadaná, všemi obdivovaná

Audrey byla uznávána jako filmová a módní ikona. Dcera anglického otce a holandské matky (oba se šlechtickými kořeny) prožila dětství v několika evropských zemích, od Belgie, Anglie a Nizozemska, až po německý okupovaný Arnhem během druhé světové války. V pěti letech už Hepburn chodila na baletní lekce. Brzy vystupovala jako sboristka v hudebních divadelních produkcích ve West Endu. Jako dítě se musela vyrovnat s odchodem otce, který byl velkým nacistickým sympatizantem.

Poté, co Hepburn hrála v několika britských filmech a také titulní roli ve hře Gigi na Broadwayi v roce 1951, vytvořila několik nezapomenutelných rolí ve filmových trhácích, jako například filmy Sabrina, Příběh jeptišky nebo Snídaně u Tiffanyho. Audrey byla vlastně první hollywoodskou herečkou, která získala Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za jediný snímek (Prázdniny v Římě).

Zdroj: Autor: Iuliia Stepashova / Shutterstock

Pomoc méně šťastným brala jako své životní poslání

Jak její život pokračoval, omezila své herecké závazky a většinu času věnovala UNICEF. Kromě toho, že byla velvyslankyní dobré vůle UNICEF, pracovala také v některých z nejvíce znevýhodněných komunit v Africe, Jižní Americe a Asii v letech 1988 až 1992.

Jako dítě se musela vyrovnat s odchodem otce, který byl velkým nacistickým sympatizantem.

Špatná manželka, ale výborná matka

Za život stihla 2 manželství. První vztah, s kolegou Melem Ferrerem, trval 14 let až do roku 1968. Rok po ukončení vztahu se provdala za psychiatra Andreu Dottiho. Rozvedli se o 13 let později, ale zůstali v dobrém vztahu. Ani v jednom manželství si ale s partnerem nepotrpěla na věrnost a zálety byly vzájemné.

Po čtyřech potratech se konečně dočkala dvou dětí a na rozdíl od role manželky, roli matky brala vážně a kvůli rodině omezila i práci, aby se naplno věnovala dvěma synům.

V roce 1992 jí byla diagnostikována rakovina tlustého střeva a o několik měsíců později, 20. ledna 1993, zemřela na švýcarské klinice ve věku 63 let. Pohřbu se účastnili oba její bývalí manželé.

Během kariéry získala Audrey Hepburn místo v Síně slávy Mezinárodního seznamu nejlépe oblečených osob a byla Americkým filmovým institutem zařazena jako třetí největší legenda ženské obrazovky v historii amerického filmu.

V roce 2006 byly vydraženy její černé večerní šaty Givenchy z filmu Snídaně u Tiffanyho za 467 200 liber a jsou k vidění v madridském kostýmním muzeu.