Scientologie: Církev amerických hvězd a její podivné praktiky

Scientologie: Církev amerických hvězd a její podivné praktiky
John Travolta, Tom Cruise, Giovanni Ribisi nebo Juliette Lewis, ti všichni jsou členové scientologické církve. V čem jejich vyznání spočívá a proč kolem něho panuje tolik kontroverzí?

Náboženské hnutí slavných 

Jedná se o poměrně nový směr, který vznikl v roce 1950 vydáním jeho svaté knihy Dianetiky. Zakladatelem je sci-fi spisovatel Rod Hubbard, který původně scientologii prezentoval jako psychologickou teorii, v odborné veřejnosti však nenašel zastání. Přesto začal ve Spojených státech provozovat dianetická centra, ve kterých provozoval psychoterapie dle své teorie. Ještě během první poloviny padesátých let přeformuloval svoji teorii v náboženství a zavedl pojem scientologie. Vytvořil celou symboliku, procesy křtů, svateb, pohřbů a dalších slavností. Oficiálně byla církev uznána teprve v roce 1993. 

 

Filosofie očištění 

Příslušníci církve věří, že člověk je tvořen jeho vnitřním duchem zvaným thétan. Tato entita je nesmrtelná, po smrti člověka se znovu převtělí do nového těla. Našim cílem je očistit vniřního thétana od blokací, takzvaných engramů, a dopřát mu svobodu. Tato cesta k volnosti ducha se dělí na celkem osm stupňů, z nichž nejvyšší získává nadpřirozené schopnosti, jako je levitace nebo čtení myšlenek. 

 

Stinná strana organizace 

Společnost scientologů je poměrně uzavřená a lze jen těžko nahlédnout pod pokličku tamních praktik. To se povedlo před několika lety, když herečka Leah Remini po třiceti letech církev opustila a rozhodla se o své zkušenosti promluvit. Vydala knihu Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology a následně vytvořila dokumentární sérii Leah Remini: Scientology and the Aftermath. Popsala, jak si církev vydržuje vlivné a bohaté členy, snaží se vymámit z nich peníze a popsala další neobjasněné praktiky. Objevila případy psychického, fyzického i sexuálního násilí, nucené potraty, pracovní tábory, pronásledování lidí nebo výhružky společenskou likvidací. 

 

Pseudo-církev na honbě za penězi

Privilegovanost celebrit je v církvi již od jejího počátku. Zakladatel měl být údajně velmi manipulativní osobností, uměl využít vlivu slavných a možná proto je dnes církev velmi majetnou. Sama Remini přiznala, že během třech dekád do společnosti investovala miliony dolarů. Svým členstvím ale zároveň naprosto ztrácí svobodu a za jakékoli prohřešky proti sktriktnímu řádu církve jsou přísně trestáni. To si zažila i Remini, na svatbě Toma Cruise, celosvětově vyhlášeného scientologa, s jeho třetí ženou Katie Holmes, se herečka dotázala na manželku současné hlavy církve, neboť ji na žádné události dlouho neviděla. Odpovědi se jí nedostalo a vedení takovou zvídavost považovalo za prohřešek. Ze všech stran, včetně svých přátel a samotné nevěsty, byla nařčena z nevhodného chování na svatbě.