3 tipy našich babiček: Jak využít zázvor, postup při nakládání zelí a skvělé vlastnosti zlatobýlu

3 tipy našich babiček: Jak využít zázvor, postup při nakládání zelí a skvělé vlastnosti zlatobýlu
Do jakých jídel se nejlépe hodí zázvor? Jak se popasovat s nakládáním zelí, aby nezplesnivělo? A k čemu se dá vlastně využít zlatobýl? S našimi tipy si nejen zodpovíte všechny tyto otázky, ale dozvíte se i řadu zajímavostí.

Využití zázvoru v kuchyni

Zázvor je skvělým pomocníkem v boji proti nevolnosti, chřipce a nachlazení. Uvařte si z něj lahodný čaj nebo si připravte sirup s citronem a medem a nechte na sebe působit jeho blahodárné účinky.

Využít ho ale můžete i při vaření, zejména u asijských jídel. Má lehce štiplavou a mírně ovocnou příchuť s nádechem citrusu, takže dodává ostrost a svěžest např. jemnému sushi nebo pokrmům zahrnujícím plody moře. Neztratí se ale ani ve vašem oblíbeném pivu. Hodí se rovněž k dochucení rýže, ovocných salátů, kompotů, případně také perníku a vánočního cukroví. Kachna, drůbež či vepřové maso s ním budou chutnat ještě lépe.

Postup při nakládání zelí

Těžko bychom si uměli představit svou oblíbenou pečenou kachnu s houskovým knedlíkem bez chutného kyselého zelí. Jak ale zelí správně naložit? Nejprve jeho hlávky očistěte a nakrouhejte. Pak zelí smíchejte s 200 g soli, dvěma středními cibulemi, 20 g celého kmínu, koprem a 10 ks bobkových listů. Následně zelí vložte do připravené nádoby / sklenice a upěchujte tak, aby pustilo šťávu, přičemž tu přebytečnou odlijete.

Ponechte si dost prostoru, aby vám šťáva během fermentace nepřetekla. Na vrch položíte prkénko či talíř a zatížíte. Nádobu nechte stát 1–2 dny při pokojové teplotě, až potom přemístěte do místnosti o teplotě cca 10 °C. V průběhu procesu kysání by zelí mělo být ponořené ve vlastní šťávě, aby nezplesnivělo a neshnilo.

Nakládané zelí, Zdroj: Olga Ilina / Shutterstock

Skvělé vlastnosti zlatobýlu

O zlatobýlu obecném se ví, že příznivě působí na ledviny. Dokáže dokonce rozpouštět menší kamínky. Podporuje látkovou výměnu a může působit močopudně. Pomáhá ovšem při zánětech močových cest, při léčbě zbytnělé prostaty, proti průjmům a při silném menstruačním krvácení. Vnitřně se užívá ve formě kloktadel nebo jako součást čajových směsí. Vezměte cca 1,5 čajové lžičky usušené natě, smíchejte s 1/4 l vody a uvařte. Nechte 2 minuty louhovat a denně vypijte max. 3 hrnky čaje. Zlatobýl poslouží také coby tinktura nebo odvar na potření nejrůznějších ran a ekzémů.

 

Zdroje: