Vánoční trendy 2. díl: Adventní kalendáře

Vánoční trendy 2. díl: Adventní kalendáře
Dnes si posvítíme na tradici, která nesahá až tak daleko do historie, jak by se mohlo zdát. Adventní kalendáře, nám bez ohledu na to, zda máme Vánoce jako křesťanské nebo rodinné svátky, určitě při nákupech padnou do oka. Je jich hodně a rozhodně nemusíte pořizovat jen ty se sladkostmi.

Pojďme se podívat, kde se tato tradice vzala a jaké jsou trendy adventních kalendářů pro letošní rok. Můžete si s některým z nich zpříjemnit předvánoční období anebo třeba udělat radost partnerce, rodičům nebo kamarádce. Možností se nabízí hned několik.

Původ adventních kalendářů

Tradice adventního kalendáře má poměrně nedávný původ. Psal se počátek 20. století, kdy podle nejspolehlivější rekonstrukce německý nakladatel Gerhard Lang využil místního zvyku, kdy si lidé krátili čekání na nejočekávanější období v roce malými dárky a vytvořil 24 malých balíčků, které se od začátku měsíce rozbalovaly po jednom každý den. Přišlo mu jako dobrý nápad dárečky sestavit do formy kalendáře a každý balíček ozdobit kresbami.

Teprve následující rok (1909), byla tato myšlenka dále rozpracována. Lang vyrobil malá okénka, která se otevírala a za nimi se objevovali andělíčci a jiné vánoční motivy. Následující roky začal kalendáře vylepšovat a do jednotlivých okének umisťoval čokoládu a drobné sladkosti. Jeho nápad byl tak geniální, že se brzy rozšířil.

V roce 1920 už byl adventní kalendář pevně u lidí „zabydlený“ a stal se tak po vánočním stromečku a betlému třetím nejvýraznějším symbolem vánočních svátků. I u nás se tato tradice už začátkem století ujala. Až na několikaleté přerušení v období 2. světové války se drží dodnes. Překvapivě nikdy tato tradice nebyla výrazně spojená s pouze s křesťanskou stránkou Vánoc, a tak bylo na lidech, zda ve spojitosti s adventním kalendářem poučili děti o víře, nebo tento symbol předvánočního období pojali jen jako milou tradici a třeba také možnost, jak si udělat čas, sednout si s dětmi k jednomu stolu a udělat si adventní kalendář doma společně.

Adventní kalendáře pro dospělé, které jsou letos jasnými favority:

  • Čajový adventní kalendář

Očekává se velký zájem právě o tento druh kalendáře. Milovníci čaje si určitě nenechají ujít 24 lahodných druhů čaje, které mohou ochutnat a třeba si tak najít právě ty nejlepší chutě. Jako další varianta je i bylinkový adventní kalendář, který představí různé bylinkové čaje z celého světa.

Zdroj: Africa Studio / Shutterstock
  • Adventní kalendář vonných svíček

Ty nejjednodušší nápady bývají ty nejlepší. Sada různých vůní, která tak může 24 prosincových dnů vykouzlit z domova provoněné místo, kde si můžete užít romantické večery, je určitě velice inspirující i pro ženy, které si rády zkouší domácí vonné svíčky vyrábět.

  • Adventní kalendář pro náročnější

Trošku cenově náročnější varianty představí hned několik kosmetických značek, které přinesou svým zákaznicím malou předvánoční sbírku svých produktů.

  • Hravý adventní kalendář pro milovníky kávy

Hned několik značek, které se zabývají výrobou kávových kapslí se rozhodlo svým konzumentům nabídnout rozmanitou sadu vůní a chutí a na rozdíl od předchozích nápadů, tady jde o velice cenově rozumné produkty, které nijak dramaticky nezatíží vaši peněženku. A proč si každé prosincové ráno nezpříjemnit voňavým šálkem oblíbeného nápoje.

  • Adventní kalendáře pro mlsouny

Pro děti i dospělé je potom na trhu nepřeberná řada různých kalendářů plných dobrot a určitě stojí za ochutnání některé prestižní značky čokolád, které se samozřejmě už tradičně také prezentují.

  • Domácí adventní kalendáře pro děti

Předvánoční doba nemusí být nutně jen o nakupování a šikovné ruce maminek mohou pro děti vyrobit adventní kalendáře z látky nebo z papíru a děti se klidně mohou do výroby zapojit. Jen ty dárky dovnitř by měly maminka dávat bez jejich asistence, aby je tak nepřipravily o moment překvapení.

A nezapomeňte na domácí mazlíčky. Trendem letošního adventu je udělat jeden kalendář i pro ně!

Zdroj: Egrigorovich / Shutterstock

Zdroj: