Ozdoby na stromeček z ořechových skořápek

Ozdoby na stromeček z ořechových skořápek
Připomeňme si jakými ozdobami si zkrášlovaly vánoční stromek naše prababičky. K výrobě používaly z velké části materiál dostupný v okolí domu. Ze zahrady ořechy, z pole slámu a kukuřičné šustí, z lesa pak plody stromů.

Myška

Nejprve začneme očkem, za které myšku zavěsíme. Polovinu skořápky opatrně provrtáme nebozízkem a otvorem protáhneme oba konce provázku, které z druhé strany zauzlujeme. Vezmeme skořápku a na karton ji obkreslíme. Přikreslíme tlapky a celek vystřihneme. Ocásek a ouška myšce vystřihneme z kůže, filcu nebo látky. Připravený karton přilepíme ze spodu na skořápku, nezapomeneme vlepit ocásek. Skořápku lepíme tak, aby její špičatý konec tvořil čumáček. Očička dokreslíme a můžeme dolepit fousky z roztřepeného provázku.  

Kolébka s miminkem

Kolébku zhotovíme jednoduše z půlky ořechové skořápky. Do skořápky vložíme panenku z dřevěného korálku, žaludu, makovičky či kuličky včelího vosku. Panenku přikryjeme peřinkou z látky vyplněnou ovčí vlnou nebo vatou a okraje látky přilepíme. Pokud chceme kolébku s miminkem zavěsit na stromeček, při lepení látky nezapomeneme připevnit poutko. 

Rybka

Budeme potřebovat obě poloviny ořechu. Z rozžehlených kousků slámy nebo kukuřičného šustí vystřihneme rybkám různé tvary ploutví, pusinku a oko. Lepidlem potřeme obvod ořechové skořápky a vložíme vystříhané kousky slámy. Dovnitř ořechu vložíme ještě kousek 2 cm špejle s ovázanou bavlnkou, kterou vedeme vrchem ven z ořechu jako očko na zavěšení. Nakonec obě poloviny ořechů přiložíme k sobě. Dokončíme rybce oko a výrobek je hotový.

Ptáček

Ptáčka vystřihneme z barevného kartonu a jako křidélka mu po stranách přilepíme ořechové skořápky. Zobáček a křidélka můžeme pozlatit. Ptáčka zavěsíme na zlatou nitku.