Správným větráním zlepšíte koncentraci nebo předejdete rakovině

Správným větráním zlepšíte koncentraci nebo předejdete rakovině
S příchodem pandemie koronaviru se sice začal klást větší důraz na větrání společných prostorů, konec vydýchaných školních tříd a kanceláří to ale neznamená. Proč bychom měli na přísun čerstvého vzduchu klást větší důraz?

Přijdete po obědě do kanceláře a už ve dveřích do vás uhodí těžký nevětraný vzduch. Posadíte se, začnou vám padat víčka a jen těžko se můžete koncentrovat. To je poměrně častý výjev i v dnešní době, kdy místnost plná lidí bez dostatečné cirkulace vzduchu neodpovídá hygienickým standardům. Nenahrávají tomu ani moderní prostory, kde správnou teplotu zajišťuje klimatizace a vzduch se nemění, pouze ochlazuje. Přitom je dobře známo, že vysoká koncentrace oxidu uhličitého zásadně ovlivňuje naše myšlení. 

Nejde však pouze o únavu a neschopnost koncentrace. Správné větrání dokáže ušetřit množství peněz, které byste jinak vynaložili na údržbu domu. V tomto případě je hlavním problémem vlhkost, zejména pak v koupelně, kde je třeba vždy po použití sprchy otevřít okno. Vysoká vlhkost vzduchu přispívá v rychlé tvorbě plísní, což rozhodně není něco, s čím byste chtěli obývat jednu místnost. Zároveň také tvoříme ideální živnou půdu pro roztoče. Pokud budeme hlídat vlhkost vzduchu v domácnosti, můžeme tak předejít astmatu nebo alergiím

Z dlouhodobého hlediska je pak hlavním strašákem radon. Jedná se o plyn, který podléhá radioaktivnímu rozpadu. Pochází z podloží a koncentruje se právě v uzavřených prostorech. Při jeho vdechování pak dochází k ozáření plic zevnitř, což prokazatelně v dlouhodobé perspektivě zvyšuje riziko rakoviny plic. Hned po kouření se jedná o druhou nejčastější příčinu této nemoci.

Zabránit tomu lze jednodušše, preventivním přeměřením radonu v domácnosti a zejména pak větráním. 

 

Jak správně větrat? 

  • Větrejte spíše častěji a kratší dobu. 
  • Při vaření používejte kuchyňský odsávač a nezapomeňte otevřít okno.
  • Nové domy jsou až příliš dobře izolované a nedochází pak k přirozené cirkulaci vzduchu. U novostavby zvažte pořízení ventilace.
  • Hlídejte vlhkost vzduchu v místnosti. 
  • Nezapomínejte ani na přísun čerstvého vzduchu během spánku. 

 

Zdroje: