Sůl nad zlato nebo příčina mnoha zdravotních problémů?

Sůl nad zlato nebo příčina mnoha zdravotních problémů?
Sůl, kterou používáme v kuchyni k dochucení pokrmů je pro většinu lidí naprosto nenahraditelné dochucovadlo. Přehnaná konzumace je pro člověka škodlivá. Byla by ale velká chyba ji z jídelníčku vyřadit úplně. Určitě svému zdraví pomůžete, pokud její spotřebu omezíte.

Zdravotní problémy

80 % sodíku se do lidského organismu dostává konzumací soli. Bohužel jejím nadužíváním je to až 10 x více sodíku, než potřebujeme. Právě z toho důvodu je třeba množství soli omezit. Právě sodík je zodpovědný za vysoký krevní tlak, kterým u nás netrpí jen senioři, ale i populace v produktivním věku. Kromě toho si nadměrným solením zakládáme na další problémy jako je zadržování vody v těle, celulitida, poškození ledvin, a v návaznosti na vysoký krevní tlak i vznik kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt a mozková příhoda. Právě infarkt a mrtvice patří mezi hlavní příčiny úmrtí a invalidity.

Stačí omezit solení

Jako prevence proti zdravotním komplikacím spojeným s nadměrným množstvím sodíku, se doporučuje nekonzumovat více jak 5 gramů soli denně. To je asi jedna kávová lžička. Lidé s vysokým krevním tlakem by měli množství soli omezit na 1 gram.

Pro dobrou funkci štítné žlázy se sůl obohacuje o jód.

Není úplně snadné se soli vzdát. Dodává chuť mnoha potravinám a jsme na slanost zvyklí. Sůl je ve chlebu, v salámech a šunkách, v lahůdkových pokrmech, v sýrech a v mnoha pochutinách. Je dokonce i ve sladkém pečivu.

Přemýšlet o tom, co jíme

Asi 55 % soli kterou za den přijmeme je v balených hotových produktech, které konzumujeme. Dalších 10 % se nachází ve vodě a v potravinách jako je ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Zbylých 35 % je z dochucování potravin solí, což lze poměrně dobře regulovat. Při nákupu potravin se vyplatí číst etikety a vybírat zboží s nižším obsahem sodíku. Mnohdy je ve výrobcích tzv. skrytá sůl, kterou ani necítíte. Vhodné je snažit se nahradit tyto potraviny čerstvou zeleninou a ovocem.

Ochutit pokrmy jde i jinak

V mnoha pokrmech lze sůl nahradit pepřem, chilli, kari, kmínem, koriandrem, fenyklem, česnekem, cibulí a středomořskými bylinkami jako je oregano, majoránka, rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj atd.

V průběhu času si chuťové buňky zvyknou a začnou daleko více vnímat ostatní škálu chutí, kterou dříve překrývala slanost.