Znáte příběh čaje? Aneb jak se dostal až na váš stůl

Znáte příběh čaje? Aneb jak se dostal až na váš stůl
Když se ráno probudíte, co si připravíte ke snídani? Buď kávu, nebo čaj. Tak to má drtivá většina z nás. Napadlo vás ale někdy, jak se k nám čaj dostal? Při posezení u kvalitního čaje s přáteli, známými či dobrou knihou, si vzpomeňte na příběh nápoje, který právě držíte v rukou. Vydejte se za historií čaje.

Prapůvod čaje

Podle legend je čaj známým nápojem již od roku 2700 před naším letopočtem, kdy jej pěstovali v Číně. Legenda praví, že se čínský císař Šang-nung vydal do lesa, aby zde meditoval u ohně, kde měl vroucí vodu. Zavanul vítr a z nedalekého keře se snesly lístky do kotlíku s vodou. Císař pocítil příjemnou vůni čaje a ochutnal jej. Od té doby se čaj stal oblíbeným nápojem na císařském dvoře. Zdá se vám tato legenda úsměvná? Možná ano, ale čajovou romantiku jí upřít nelze.

Zdroj: Autor: NATNN / Shutterstock

Příběh pokračuje

Po dlouhá léta byl čaj výsadou císařského dvora, avšak postupem času byly jeho terapeutické a léčebné účinky ceněny a začal se rozšiřovat do celé Číny, postupně do celého světa. V po roce 800 byl první čaj dovezen do Japonska. Roku 851 arabský cestovatel Sulejman popsal Čínu jako vyspělou čajovou kulturu.

V 17. století objevili čaj také Holanďané a začali jej dovážet do Evropy, ten se začal postupně šířit i mezi lidové vrstvy. Během 18. století se zejména v Anglii rozmáhá obchod s čajem a roku 1774 se začíná čaj pěstovat také v Indii.

Po dlouhá léta byl čaj výsadou císařského dvora, avšak postupem času byly jeho terapeutické a léčebné účinky ceněny a začal se rozšiřovat do celé Číny.

Expanze čaje

V polovině 19. století se čajovník začíná pěstovat také v JAR. Na konci stejného století byl vynalezen patent na sáčkový čaj. Čaj se pak rozšířil do celého světa, a samozřejmě i k nám.

Přejeme vám dobrou chuť u šálku vašeho oblíbeného čaje!

Zdroj:

  • Michal Thoma, Soňa Thomová, Zdeněk Thoma: Příběh čaje, Praha: Argo, 2002