Vánoční trendy 3. díl: Vánoční vůně

Vánoční trendy 3. díl: Vánoční vůně
Dodejte svému domovu typickou vůni Vánoc pomocí přírodních ingrediencí. Právě Vánoce jsou zajímavým obdobím, které je silně spjato s vůněmi. Vzpomínky na vánoční vůně si sebou přinášíme už z období dětství a máme je spojené s útulností a teplem domova.

Naše tipy, jak si vytvořit voňavý domov, který vám budou přátelé závidět a děti si vůni domova vybaví ještě dávno po tom, co vyletí z hnízda:

S přírodními ingrediencemi můžete provonět svůj domov na dlouhou dobu velmi jednoduchým způsobem.

Zdroj: Kolpakova Svetlana / Shutterstock

Na vůni s podtónem lesa budete potřebovat:

  • kůru z 1 nebo 2 pomerančů
  • tyčinky skořice 
  • snítky borovice
  • hrnec

Pokud je vaše spíž dobře zásobená kořením, můžete aroma ještě zintenzivnit přidáním trochy muškátového oříšku, několika hřebíčků a trochy badyánu nebo anýzu.

Kůra z pomerančů je pro provonění interiéru ideální. Přináší svěžest a je naprosto ideální pro kombinaci se skořicí. Skořice by neměla chybět v žádné domácnosti. Dává svůj kořenitý a nezaměnitelný nádech vánočnímu cukroví a hodí se také k dochucení horké čokolády, která zahřeje u srdce v nejchladnějších dnech zimy.

V období Vánoc jsou borové (nebo smrkové či jedlové) větve snadno dostupné téměř všude, od malého květinářství až po supermarket. Můžete si také v předvánočním shonu udělat odpolední výlet do lesa a chvojí si natrhat. Větvě jehličnanů jsou ideální pro vytvoření vánočních dekorací na poslední chvíli. Větvičky můžete využít i pro dekorace na štědrovečerní stůl a k ozdobě dárků. A to, co vám z větviček zůstane, použijete k provonění domova. Postup je velmi jednoduchý.

Do hrnce dejte pomerančovou kůru, tyčinky skořice a několik snítek z borovice (množství závisí na vašem uvážení na základě intenzity, kterou chcete získat). Vše zalijte vodou a zahřívejte na mírném ohni, dokud nebude celý prostor provoněný. Celý postup můžete ještě několikrát zopakovat.

Na sladší vůni budete potřebovat:

  • půl vanilkového lusku (nebo to, co zůstalo po pečení cukroví)
  • několik kousků skořice
  • sušenou kůru z citrusů (mandarinky, pomeranče, citrony)
  • hrnec

Vše přiveďte k varu a nechte klidně i hodinu za snížené teploty vařit, dokud se vám prostor neprovoní. Pokud používáte na radiátorech nádobky na zvlhčování vzduchu, můžete potom scezený odvar použít místo vody. Jestliže trávíte svátky na chalupě, kde jsou kamna, klidně nechte malý rendlík s odvarem na okraji plotny a když chcete zintenzivnit vůni, posuňte nádobu na střed plotny. Dlouhodobějšího efektu dosáhnete i tak, že dáte do misky jedlou sodu a tu navlhčíte voňavým odvarem a necháte v blízkosti radiátoru.

Další variantou je výroba DIY potpourri:

Vyberete si vůně, které máte rádi. Mohou to být sušené květy, okvětní lístky, bobkový list, hřebíček, sušený zázvor, sušená kůra z citrusu. To vše dáte do velké mísy na stůl a vůně se bude šířit po prostoru. Můžete si udělat i bylinkovou variantu a opět zvolit vůně, které preferujete, jako je například šalvěj nebo rozmarýn. Větvičky chvojí potom přidají čerstvost. Pro intenzivnější vůni dejte potpourri k radiátoru nebo ke krbu.

Difuzéry a svíčky

Zdroj: Enjoy The Life / Shutterstock

Pokud nemáte dost času, můžete si samozřejmě provonět domov i nákupem vhodného produktu. Jednou z nejlepších variant jsou difuzéry s vonnými tyčinkami, které zaručují regulovanou intenzitu oblíbené vůně (čím více tyčinek do difuzéru vložíte, tím silnější vůně bude). Předností difuzéru je atraktivní vzhled a možnost měnit náplně podle nálady. Pro vánoční atmosféru zvolte takové náplně, které mají vonné složky: dřevo, koření (hřebíček, zázvor, koriandr), skořice, citrusy, pryskyřice, „svařené víno“, borovice. Můžete najít i vůně perníku, sušenek, zázvoru, jedlové pryskyřice.

Vonné svíčky koupíte na vánočních trzích. ty z malých manufaktur mají své nepopíratelné kouzlo a doma navodí krásnou atmosféru.

 

Zdroj: