Jaké novinky byste rozhodně neměli přehlédnout v lednu 2022?

Jaké novinky byste rozhodně neměli přehlédnout v lednu 2022?
Máme čekat opětovné zdražování či zlevnění energií? Navyšování důchodů, změna hlavních měst v EU a nově i Francie v jejím čele. Jaké změny nám přinese první měsíc roku 2022?

Jaké novinky byste rozhodně neměli přehlédnout v lednu 2022?

Zrušení DPH na elektrickou energii a plyn

Jedna velmi příjemná událost nás potká na samém začátku měsíce. Ministryně financí Alena Schillerová nakonec rozhodla o prominutí proplácení DPH za odběr elektřiny a plynu pro listopad a prosinec letošního roku. Dle jejích slov tak učinila kvůli prudkým nárůstům cen těchto komodit. Ministerstvo financí ale podalo vládě návrh novely Zákona o DPH. Pokud by tuto novelu vláda schválila, ministerstvo by nás osvobodilo od placení za elektřinu a plyn po celý rok 2022.

Opětovné navýšení důchodů

Osoby pobírající starobní důchod si od 1. ledna 2022 opět o pár stovek přilepší. V tom nejlepším případě o 805 korun. V této částce je započten zákonný růst, který z celkové částky činí 505 korun, zbylých 300 korun ve sněmovně prosadila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Jako další plus do celkového důchodu by měla přispět i valorizace jejich základní výměry – a to o 350 korun.

To znamená, že i běžný důchodce by si od Nového roku měl přilepšit minimálně o 650 korun. V tom nejlepší případě pak o 805 korun. Po zvýšení se zmiňovanými 805 korunami by se celkově důchody vyšplhaly na 16 280 korun.  

Prominutí proplácení DPH za odběr elektřiny a plynu, Zdroj: ALDECA studio / Shutterstock

Zvyšování příspěvků na péči III. a IV. stupně

Dodnes se výše příspěvků pro III. a IV. stupeň rozlišovala na dva druhy. A to dle toho, zda je daná osoba umístěna v pobytových sociálních službách. To se však od začátku roku 2022 změní. Dle novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, se od Nového roku tato podmínka již zahrnovat nebude. Zjednodušeně již nebude záležet na tom, zda osoba využívá pobytové sociální služby, či nikoliv. Cílem této novely je zajistit podobnější podmínky pro určení výše tohoto příspěvku.

Osoby do osmnácti let věku se III. stupněm závislosti se tak mohou těšit navýšení o 4 000 korun, tedy na celkovou částku 13 900 korun. Dospělému příjemci se příspěvky navýší o stejnou částku, celkově ale o něco málo méně, na 12 800 korun.

Francie jako předseda Evropské unie

Od 1. 1. 2022 se do čela Evropské unie po třinácti letech dostane Francie. Bude tak mít možnost poukázat na její problematiku a zároveň dostane příležitost získat větší prestiž pro svou zem. Od roku 1958 stála Francie v čele Evropské unie již celkem dvanáctkrát. Během svého předsedání v roce 2022 se chce zaměřit v první řadě na problematiku tamního terorismu, obrany, veřejné správy, vzdělání a zdravotnictví.

Nová hlavní města kultury Evropské unie

Každý rok je titul „Evropské hlavní město kultury“ věnován jednomu či více městům, která jsou její součástí. Jedná se o projekt, který navrhla v roce 1985 řecká ministryně kultury Melina Mercouriová a jehož cílem je po celý rok umožnit vybraným městům ukázat svou kulturu, místí život, či jeho rozvoj.

Na začátcích tohoto projektu byla města vybíraná podle své historie. Od tohoto způsobu výběru bylo ale v roce 2004 upuštěno a od té doby se udělení titulu považuje jako podklad ke kulturnímu vývoji či k pomoci danému městu nebo městům.

 

Zdroje:

Zdroje článku: