Nejkrásnější památky Prahy, matky měst. Jak vznikl název našeho hlavního města

Nejkrásnější památky Prahy, matky měst. Jak vznikl název našeho hlavního města
Někdo kolem pražských památek chodí každý den do práce nebo do školy. Ti, co bydlí daleko, si musí svůj výlet pořádně naplánovat. Které památky byste neměli vynechat?

Co navštívit?

Mezi hlavní dominanty patří určitě Pražský hrad, sídlo našeho prezidenta. Jedná se o největší hradní komplex na světě, můžeme být na něj pořádně pyšní.

Velmi navštěvovaná je Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha a Panny Marie. Známější je ale spíš pod názvem Chrám svatého Víta, který se nachází uprostřed Pražského hradu. Jeho věž je třetí nejvyšší kostelní věží v Česku. Na délku má neuvěřitelných 124 metrů, na šířku 60.

Velmi významnou památkou je také Betlémská kaple, která sloužila ke kázání v českém jazyce. Určitě se vám vybaví jméno Jan Hus, římskokatolický kněz, pedagog, a reformátor, který zde kázal.

Co se týče židovských památek, za zmínku stojí Altneuschul neboli Staronová synagoga, která je jednou z nejstarších v Evropě. JE spjatá i se vznikem druhého nejstaršího židovského hřbitova v Praze – Židovská zahrada.

Navštívit můžete i kulturní budovy, jako je například Národní divadlo na rohu Národní třídy a Masarykova nábřeží. Bylo otevřeno v červnu roku 1881, o dva měsíce později došlo k požáru, vyhořelo a bylo v roce 1883 znovu otevřeno. Na sbírku peněz přispěla skoro polovina obyvatel. Na Václavském náměstí můžete obdivovat Národní muzeum, které vzniklo v roce 1818 pod názvem Vlastenské muzeum.

Bez Karlova mostu to prostě nejde. Po nejstarším stojícím mostě přes Vltavu už se prošly miliony lidí a stále stojí! Během procházky můžete obdivovat 30 barokních soch a sousoší. Původně se mu říkalo Kamenný nebo Pražský, až od roku 1870 je to Karlův most.

Jak vznikl její název?

Pravděpodobně od slova práh. Nejspíš je pojmenován po říčním prahu, který se nacházel pod dnešním Karlovým mostem. Přes tohle místo lidé přecházeli řeku a město se právě zde začalo rozrůstat, proto Praha.

Podle jiných pramenů je název spjatý s pražením obilí nebo kovů, při kterém se používá oheň. Říkalo se, že Pražský hrad byl postaven na takzvané prazje, což je vyprahlé místo nebo označení pro suchou půdu.

Poslední varianta je odvozena z pověsti, která vysvětluje, že kněžna Libuše založila město v místech, kde osadník tesal práh ke svému srubu.