Na výlet do Českého Šternberka aneb poznejte gotický skvost nad Sázavou

Na výlet do Českého Šternberka aneb poznejte gotický skvost nad Sázavou
Pokud milujete hrady a zámky, přijdete si při výletech v tuzemsku na své. Česká republika je plná těchto historických skvostů. Znáte Český Šternberk, který patří k nejlépe dochovaný hradům u nás?

Velikán ze 13. století

Český Šternberk je hrad, který bychom našli ve stejnojmenném městě ve Středočeském kraji poblíž Benešova. Hrad leží na levém břehu Sázavy, proto jej řada turistů pozoruje spíše zdola, když se k němu blíží po řece. Oblast Sázavy je doslova rájem vodáků.

I samotný hrad však stojí za pozornost. Vznikl ve 13. století, je tedy jedním z nejstarších hradů u nás. Konkrétně jej nechal v roce 1241 vystavět Zdeslav z Divišova coby nové rodové sídlo. Dle rodového erbu má také dodnes monumentální stavba svůj název pocházející z německých slov stern neboli hvězda a berg čili hora. K tehdejšímu dobrému tónu patřilo poněmčovat názvy, rod tedy získal i nový přídomek „ze Sternberga“.

Český Šternberk si prošel dvěma významnými přestavbami. V roce 1467 došlo k dobití hradu a poté došlo k jeho opravě, která mu vtiskla pozdně gotickou tvář. Vybudována byla jižní předsunutá bašta s břitem zvaná Hladomorna. Drasticky znějící název dnes již turisty nestraší, Hladomorna slouží jako vyhlídka.

I na hradě se modernizovalo

V polovině 17. století Český Šternberk přišel o svou obrannou funkci a bylo potřeba přizpůsobit jej požadavkům na komfortní bydlení šlechty. Interiéry proto připomínají zámecké. Začátkem 20. století se na hradě objevily i vymoženosti, o nichž si mohla nechat středověká šlechta jenom zdát – vodovod a ústřední topení.

V držení potomků zakladatele se hrad nachází dosud, vlastní jej již 20. generace. Stávajícím majitelem je Zdeněk Sternberg, jež se v roce 1989 vrátil do České republiky a hrad mu byl navrácen v rámci restituce v roce 1992.

Filip Sternberg, potomek současného majitele, je předposlední generací šternberského rodu. Trvale žije ve Vídni, avšak dle dostupných informací však šternberský hrad pravidelně navštěvuje.