Sukulenty v interiéru: Zdobí, čistí vzduch a dodávají domovu osobité kouzlo

Sukulenty v interiéru: Zdobí, čistí vzduch a dodávají domovu osobité kouzlo
Pokud si chcete zpříjemnit pobyt doma a oživit si vzhled domácnosti, sukulenty jsou výbornou volbou pro ty, kteří nemají moc zkušeností s pěstováním pokojových rostlin. Sukulenty nevyžadují tolik pozornosti jako tradiční pokojové rostliny.

Existují různé tvary, barvy a velikosti sukulentů, které nabízí širokou škálu možností k pěstování v různých dekorativních nádobách. Ty vytvoří v každém prostoru příjemné relaxační prostředí.

Příznivý vliv „zeleného zákoutí“ na lidské zdraví je vědecky doložený fakt. Rostliny v domě pomáhají k uvolnění, snížení stresu a úzkosti.

Pár užitečných rad, aby se rostlinám dobře dařilo

• Sukulenty potřebují jen malé množství vody, a je důležité, nechat substrát rostliny vyschnout. Voda k zavlažování je vhodnější odstátá, nepříliš studená. Ideální je voda dešťová.

• Tyto rostliny preferují slunce a světlo, ale je třeba rostliny umístěné za oknem chránit před ostrým sluncem, které by je mohlo spálit.

• Sukulenty milují teplo. Většina pochází z Jižní Ameriky a Afriky. Vyhněte se proto umístění v chladných a vlhkých koutech.

• Rostlinám prospívá změna stanoviště. Pokud jsou na poličce, stačí je pravidelně otáčet, aby se rostlina vyvíjela stejnoměrně.

Fantazii se meze nekladou

Existuje mnoho nápadů pro umístění rostlin. Pokud jde o vzrostlejší exempláře, mohou být přímo na podlaze a rozhodně se vyplatí investovat do designových květináčů, nebo květináč vložit do zajímavého obalu, kterým může být například proutěný nebo ratanový košík nebo keramická nádoba. Zajímavá může být i měděná nádoba.

Menší rostliny najdou uplatnění ve skupince na stole nebo na stolku. Dobře působí květináče v jednom stylu, velikosti a barvě. Na poličce naopak vyniknou pestřejší květináče různých velikostí.

Sukulenty se hodí i na police s knihami a mohou sloužit jako zarážky. Dobře budou vypadat i v dřevěných dózách nebo ve skleněných koulích.

Do větších skleněných koulí lze umístit i více druhů sukulentů drobnějšího vzrůstu a povrch substrátu zasypat např. kamennou drtí.

Rostliny se dají umístit i do závěsných nádob a vytvořit tak nové interiérové prvky, které dodají prostoru hravost.

Výhodou sukulentů je, že rostou pomalu, proto si je můžete dopřát i do malých prostor, kde není pro dekorace moc místa. V malé kuchyni tak mohou být rostliny umístěny do staré konvičky nebo plechové krabičky a originálně tak oživit prostor, kde by větší květiny překážely.