Potraviny, které jsou vhodné v těhotenství

Potraviny, které jsou vhodné v těhotenství
Těhotenství je považováno za nejkrásnější a také za nejnáročnější období života ženy. Většina nastávajících maminek se snaží zlepšit svůj životní styl a jídelníček, aby svému miminku poskytly to nejlepší, co mohou. Ženské tělo je stvořeno k tomu, aby se správně postaralo o plod, ale proč nenapomoci matce přírodě a správně a zdravě se stravovat? Pojďme si zde říci, jaké potraviny jsou v těhotenství vhodné a pro miminko přínosné.

Pro správný a zdravý vývoj plodu je vyžadována přiměřenná výživa a dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. Pokud se maminka bojí, že přibere a bude mít nedostatečný příjem potravy, popřípadě nerovnoměrné zastoupení živin, může to celé mít nepříznivé dopady na miminko i na zdravotní stav maminky. Strava těhotných musí být hlavně pestrá a obsahovat dostatek základních živin.

Základem stravy každé budoucí maminky by měla být kyselina listová. Dostatečný příjem tohoto vitaminu je důležitý ještě před otěhotněním. Podporuje správnou výživu dělohy a díky němu ho budete mít v krvi dostatek a to již v okamžiku početí, kdy se miminku tvoří základy všech orgánů. Má preventivní účinek na vývojové vady jako třeba na rozštěp páteře, horního patra a také snižuje riziko výskytu některých srdečních vad a anomálií močových cest. Kyselina listová je doporučována ve formě tabletek, ale můžete ji samozřejmě najít i v normálních potravinách. Těmi jsou např. listová zelenina, špenát, čínské zelí, brokolice, chřest, růžičková kapusta, luštěniny, ovesné vločky, sušené datle, celozrnné pečivo a mnoho dalších. 

V těhotenství je potřeba zvýšit i příjem potravin, které obsahují vitamin D, vápník a esenciální mastné kyseliny. Dále je také třeba, aby ošetřující lékař hlídal hladinu železa v krvi, jelikož její nedostatečnost způsobuje chudokrevnost. To není samozřejmě přínosné jak pro matku, tak ani pro miminko. 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu můžete jíst jak hrdlo ráčí a dle vašich chutí. Ovšem dbejte na to, abyste nejedla nějakou novou potravinu, na kterou byste mohla mít alergii. Takže z toho plyne, že se nedoporučuje experimentovat. Z ovoce si můžete dát třeba jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně, broskve, maliny, borůvky a další. Ze zeleniny jsou tu např. okurky, papriky, rajčata, brambory, brokolice, květák, kedlubny. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je to, abyste nesnědli moc nadýmavé zeleniny. 

Ovoce a zelina jsou v těhotenství důležité
Ovoce a zelenina jsou v těhotenství důležité | Zdroj: Dasha Petrenko / Shutterstock

Mléčné výrobky

Mezi mléčné výrobky v první řadě řadíme mléko. To obsahuje nejen mnoho živin, ale hlavně vápník. Pokud by totiž vyvíjejícímu se dítěti chyběl vápník, Vaše tělo by ho odvádělo z kostí, což by později mohlo končit poškozením zubů nebo osteoporózou. Dále je také důležitý pro vývoj srdce, cév, nervů a svalů vašeho miminka. 

Musíme sem také zařadit sýry, které jsou zdrojem živočišných bílkovin, vitaminu B2 a kromě vápníku poskytují i minerální látky – jód, fosfor, sodík, hořčík, draslík a vitamin D. Žena by měla jíst sýry s menším obsahem tuku a těmi jsou např. žervé, lučina, ricotta, cottage a mascarpone.

Luštěniny

Většina těhotných žen se luštěninám vyhýbá kvůli nadýmání. Ovšem kvůli tomu přicházejí o vlákninu, bílkoviny, vitaminy skupiny B, železo a o další hodnotné živiny. Nejsnáze stravitelnou luštěninou je červená čočka. Ta mimochodem napomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. 

Maso

Železo, vitaminy skupiny B a další živiny jsou obsaženy právě v mase. Vhodné je kuřecí, krůtí, vepřové a i hovězí maso. Můžete si také dopřát králičí i jehněčí. Je možné si dát i zvěřinu, ale je nutné se dobře informovat o původu masa a být si jistá, že prošlo veterinární kontrolou. Pokud je to jen možné, kupujte si pouze české maso. 

Dále je zde velice důležitá důkladná tepelná úprava. Může hrozit riziko listeriózy, salmonelózy, toxoplazmózy anebo kampylobakterové infekce. Tato onemocnění se projevují průjmem a zvracením. Vždy si po manipulaci se syrovým masem důkladně umyjte ruce mýdlem.

Ryby

Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, ale jsou důležité pro správný vývoj mozku dítěte. Neměly by se ale jíst každý den. Alespoň jednou týdně si ovšem můžete s klidem dát třeba sardinky, lososa, tresku, makrelu, krevety nebo sledě. Ze sladkovodních ryb si můžete dopřát kapra.

Dostatečné množství tekutin

Nesmíme však zapomenout na pití dostatečného množství tekutin a nejvíce je samozřejmě doporučována samotná voda. Pijte pravidelně a po menších dávkách. Denně by těhotná žena měla vypít dva a více litrů tekutin. Pokud nechcete pít jen vodu a trošku si pitný režim zpestřit, výbornou volbou jsou domácí limonády např. s trochou máty a ovoce. Dále si také můžete připravit různé ovocné čaje. 

Ořechy

Nejlepší volbou jsou vlašské ořechy. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 mastných kyselin. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku, vlákniny a bílkovin. Těch nyní, když jste těhotná, potřebujete více. Můžete si hrstku ořechů přihodit např. při svačině do salátu. 

Nyní jsme si prošli potraviny, které jsou vhodné a také doporučované v těhotenství. Řiďte se svým instikntem, rozumem a zdravotním stavem. Mějte správný, zdravý a vyvážený jídelníček a užijte si to nejkrásnější období života – těhotenství.