Zachraňte své rajčata před zkázou: Efektivní metody, jak bojovat s hnilobou

Zachraňte své rajčata před zkázou: Efektivní metody, jak bojovat s hnilobou
Rajčata jsou jednou z prvních vlaštovek, co se jarních výsevů týká. Vysloužilé pěstitele i zahradnické začátečníky často svrbí ruce, kdy už už bude ta správná doba na předsazování sazenic. A bohudík jsou to právě rajčata, jejichž stonky se na okenních parapetech začnou tyčit mezi prvními.

Silné a zdravé rostliny jsou žádaným cílem každého pěstitele. Proto, abychom docílili právě takové kvality a vitality rostlin je zejména u rajčat vhodné dodržovat určitá pravidla, díky kterým zamezíme tomu, aby se při pěstování šťavnatých červených plodů, cokoli pokazilo. Typickým jevem, kterému se budeme na následujících řádcích věnovat, jsou shnilé rostliny rajčat, které lze snadno zachránit, pokud včas podnikneme určité kroky.

Jak poznáme shnilé rostlinky rajčat?

Zahnívající rostlinky rajčat poznáme především podle toho, že se sazenice nejdříve vytáhnou a následně, velmi rychle, zbortí a tzv. polehají. Rostliny jsou jen mírně zelené nebo dokonce nažloutlé a chybí jim právě ta zářivá zelená barva, kterou bychom si představovali.

Jaké chyby mohou za to, že nám rostliny uhnívají?

Existuje řada důvodů, proč k uhnívání dochází a někdy je přímo detektivní práce zjistit, kde jsme při předsazování udělali chybu. Podívejme se na ty nejčastější z nich:

  • Pěstební nádoby jsou umístěny na příliš tmavém místě a rostlinky musí vynaložit spoustu energie na to, aby se dostali, co nejvíce za slunečním světlem, což je často velmi vyčerpá a nemají dostatečné množství živin na vybudování tkáně.
  •  Častým důvodem je také unáhlená výsadba. Dbejme především na pokyny, které jsou pro daná semínka přímo určené. Jednotlivé odrůdy se od sebe mohou lišit.
  • Příliš vysoká pokojová teplota. Přestože se obvykle udává, že rajčata ke svému klíčení potřebují teploty od 20 do 25°C, pro mladé rostlinky může být tato teplota příliš a je tedy vhodnější je umístit spíše do těch místnosti, kde se teplota pohybuje od 16 do 18°C.
  • Příliš hojná zálivka. I přestože chceme rajčatům dopřát, zalévejme opravdu až v případě, když je povrch zeminy suchý.

Můžeme shnilé rostlinky ještě zachránit?

Ve skutečnosti je možné shnilé rostliny zachránit v případě, pokud si toho, že je s nimi něco v nepořádku, všimneme včas.

Mladé rostlinky umístíme na chladnější místo našeho domova, a pokud jsou již příliš vytáhlé, pokusíme se je přesadit do větší hloubky tak, aby první dva lístky stále čněly nad hlínou.

Najdeme jim optimálnější místo, pokud možno s větším množstvím světla. Teplejších dní můžeme využít k otužování rostlinek, které tak budou na denním světle, což je k jejich životu nesmírně důležité. V tomto případě jsme velmi ostražití a dbáme na to, aby denní teploty neklesaly pod 13° C. Pokud nemáme možnost rostlinkám vyhovět, co se množství světla týče, pokusíme se alespoň myslet na časté otáčení pěstebních nádob.

Že se rajčata uzdravují, poznáme pouhým pohledem. Začnou vytvářet více svěže vypadajících listů a pak už máme jednoduše vyhráno a můžeme směle vyhlížet dobu, kdy naše sazenice budou natolik silné, abychom je vysadili ven a počkali si na šťavnatou úrodu.

Zdroje článku: