Domácí vánoční cukroví – pečení je radost

Domácí vánoční cukroví – pečení je radost
Domácí vánoční cukroví patří k tradici Vánoc. Ne každý má na jeho tvorbu čas, ale alespoň pár druhů upečou v každé rodině. Na přípravě se většinou rády podílejí i děti. Některé maminky zase drží tradici péct sama u pohádek, když ratolesti uloží

Domácí vánoční cukroví – každá rodina má svůj recept

Každá rodina má své recepty na domácí vánoční cukroví. Následující generace si pak bez nich nedovedou Vánoce představit. Máme cukroví tradiční jako linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda nebo kokosové pusinky.

Některé rodiny si přidávají k tradičním druhům to své něco navíc. Jiné upřednostňují úplně jiné recepty. Děti pak ve školách a školkách přísahají, že ten recept jejich maminky je ten jediný správný.

Peče celá rodina

Kdo peče cukroví dnes, určitě ho pekl už jako dítě. A máme z toho fotky a videa. Také své děti zapojujeme do pečení hned, jak to jde. Trvá několik let, než se ze záškodníků stanou pomocníci. Malé děti nestřežené chvíli olizují mouku, ujídají těsto a nadělají nepořádek.

Nemůžeme po nich chtít, aby cukroví rovnaly na plech hezky vedle sebe. Při vykrajování nám kladou tvary příliš daleko od sebe a tvoří pláty nevyužitého těsta. To pak musíme buď vyhodit nebo spolu s nepovedeným tvary spatlat dohromady a vyválet znovu.

Mouka je všude, na dětech i pod dětmi. A pak přijdou hádky sourozenců o nejkrásnější formičku a zatímco je krotíme, spálíme plech v troubě. Ano, rodinné pečení je o nervy. Ale za ty vzpomínky to stojí.

Kupované domácí vánoční cukroví

Zní to jako protimluv, ale nemusí to tak být. Cukroví zakoupené v supermarketu asi není ideální volbou. Ale co když máme tip na dobrou pekařku, která nám napeče různé druhy oblíbeného cukroví? Pro zaměstnané maminky může být toto vhodnou volbou.

Cena vánočního cukroví na zakázku se pohybuje od 300Kč/kg od známých až po 700Kč/kg od profesionálů. Jestli nechcete přijít o svůj rituál, upečte třeba jen jeden druh a zbytek nakupte.

Kdy jindy si můžeme dovolit trochu zhřešit a vychutnat skvělé cukroví, než právě o Vánocích? Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Slané vánoční cukroví aneb sůloví

Nemáte rádi sladké, ale chcete zachovat rituál adventního pečení? Buďte originální a upečte slané cukroví. Říkejme mu sůloví. Sůlovím uděláte terno. Budete originální. Bude ho málo, takže zmizí jako první. Zachutná i pánům. A co si budeme povídat, svátky jsou spojeny s dobrým vínem a pivem. Ke skleničce sektu se mnohem lépe hodí zakousnout sýrovou sušenku než vanilkový rohlíček.

Nivoví šneci – domácí slané vánoční cukroví

Nivoví šneci představují vrchol jednoduchosti. Jejich jediným zádrhelem může být nutnost odležení těsta do druhého dne, pokud spěcháte.

Ingredience:

Těsto:

  • 150ml mléka
  • 125 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lž. moučkového cukru
  • 1/2 pytlíku kypřícího prášku
  • 1 lž soli (nemusí být, niva je slaná dost)

Náplň:

  • 200 g nivy
  • 125 g másla

Pečeme nivové šneky

Příprava těsta

Smíchejte máslo, mouku, mléko a zbylé ingredience. Vypracujte tuhé těsto. To rozdělte na tři stejně velké díly, které rozválíte na plátky vysoké asi 1cm. V ideálním případě by měly pláty tvořit čtverce.

Nastrouhejte nivu a utřete ji s máslem. Směs by měla být jemná, bez kousků sýra. Krémem rovnoměrně potřete pláty. Zarolujte do rolády.

Zabalte vzniklé válečky do potravinové fólie a nechte přes noc tuhnout v lednici.

Pečeme šneky

Druhý den válečky vyjměte z lednice, rozbalte fólii a předehřejte troubu na 180 °C. Krájejte kolečka široká asi 1 cm a ta klaďte na plech. Budou se roztékat jen málo, nemusíte jim nechávat mnoho místa. Pečte asi 10 min, dle chuti, jaké chcete dosáhnout. Delší pečení vykouzlí křupavější šneky.

 

Zdroje: