Chcete si vypěstovat vlastní rajčata na balkoně? Dodržujte tyto zásady pro správné vyštipování a zaručte si bohatou sklizeň

Chcete si vypěstovat vlastní rajčata na balkoně? Dodržujte tyto zásady pro správné vyštipování a zaručte si bohatou sklizeň
Toužíte po vlastnoručně vypěstované zelenině? Vsaďte na rajčata, jejichž pěstování je nenáročné a snadno je vypěstujete i na menším balkoně. Nezapomeňte však na správné vyštipování.

Rajčata patří mezi jedny z nejoblíbenějších plodin nejenom na českých zahradách a balkonech. Jejich pěstování je totiž poměrně nenáročné a zvládne ho i úplný začátečník. Keře rajčat potřebují jen pravidelnou zálivku a slunné místo, na kterých budou jejich plody snadno dozrávat. O zaštipování nepravých výhonků je toho napsáno už mnoho. Jak je tomu ale s prvními květy, je lepší je také z mladé sazenice odstranit, nebo naopak ponechat svému osudu?

Ve chvíli, kdy se na rostlině objeví první květy, začíná plodící fáze růstu. Rostlina rajčete začne kvést přibližně v 6–8 týdnech svého stáří bez ohledu na nádobu, ve které se nachází. Velikost květináče navíc dokáže do značné míry ovlivnit, kdy začne rostlina kvést. Zpravidla se dříve objevují květy na rostlinách zasazených v menších květináčích. Pěstování v menších květináčích často vyvolá dřívější plodnost, a tak relativně mladé rostlinky, které si předpěstováváte za oknem, mohou vykvést poměrně brzo. Pokud není vaším cílem brzké nasazení plodů, je zapotřebí zaštipování poupat.

Zpravidla se dříve objevují květy na rostlinách zasazených v menších květináčích
Zpravidla se dříve objevují květy na rostlinách zasazených v menších květináčích | Zdroj: perig76 / Depositphotos

Kdy odštipovat květy rajčat?

Pokud si za oknem pěstujete vlastní sazenice rajčat ze semínek, s největší pravděpodobností se s tímto jevem setkáte. V tomto případě se vždy doporučuje květy vyštípat, neboť díky tomu můžete podpořit růst nových listů či samotné rostliny, která se nebude zbytečně vysilovat.

Tím, že odstraníte poupata z mladých rostlin rajčat, se rostlina více zaměří na produkci nových listů a zároveň zesílí i svůj stonek. Rostlina tak bude mnohem odolnější a odvděčí se vám i bohatší úrodou. Rajče je sice samosprašné, ve vnitřních podmínkách však nemusí dojít k dostatečnému opylení. Výsledkem tak může být nedostatečný vývoj plodu. Květy tedy zaštipujte co možná v nejkratším horizontu od jejich objevení na rostlině. Odložení rané produkce ovoce je nezbytné pro pozdější mnohem lepší výnosy rajčat.

Správná technika odštipování květů

Pokud jsou poupata už dostatečně velká, bohatě postačí květ opatrně odstranit pomocí prstů. Pokud je přeci jenom ještě malý, na pomoc vám dobře poslouží například obyčejná pinzeta. Květy rajčat obvykle rostou v celém trsu. Celý trs květů proto raději odstraňte hned, aby popata neměla čas se rozvinout. Rostlina svou energii přesměruje zpět do listů a větví.

A kdy se zaštipováním květů přestat? Obecně se doporučuje přestat sbírat květy poté, co uběhl přibližně jeden týden od jejího finálního přesazení. V tuto chvíli je však zapotřebí na rostliny rajčat nezapomenout, pravidelně zaštipovat nepravé stonky a stonek postupně přivazovat k opoře. Dozrávání plodů do značné míry závisí na konkrétní odrůdě. Rané odrůdy však mohou začít dozrávat již koncem července. Pro správný vývoj rostliny je zapotřebí i její pravidelné přihnojování či postřik proti nežádoucím chorobám nebo plísni.