Domácí rajčata plná chuti: Postupy, které zaručí bohatou sklizeň

Domácí rajčata plná chuti: Postupy, které zaručí bohatou sklizeň
Chcete si doma vypěstovat chutnou zeleninu? Vyzkoušejte rajčata, která jsou nepostradatelnou součástí nejenom italské kuchyně. Jak na jejich snadné pěstování se dozvíte v následujícím článku.

Toužíte po vlastní zelenině, která bude plná vitamínů a sklízet jí budete moci během celého léta? Začněte s rajčaty, která jsou nenáročnou plodinou a vlastní úrody se dočkáte i na menším balkoně. Ještě stále není pozdě vysít rajčatová semínka a radovat se z vlastnoručně vypěstovaných sazeniček.

Vysít semínka není nic náročného. Jenže pokud se mají rostliny k světu, záhy mohou být v malé vysévací misce tak trochu natěsno. To je ten pravý okamžik na jejich přesazení. Přesaďte jednotlivé sazeničky rajčat jako skuteční profesionálové. Možná vás překvapí, že je to snadnější. Než by se na první pohled mohlo zdát. Vyzkoušejte naše čtyři osvědčené tipy, které vám důležitý milník v pěstování rajčat zaručeně usnadní.

Mělká miska sazeničkám dlouhodobě nesvědčí

Parapety oken představují v prvních jarních měsících místo s největším množstvím světla, a mnozí z nás je tak využívají právě k předpěstování prvních sazeniček. Mělké mističky jsou na vysévání ideální, jenže postupem času jim bude místo v ní přeci jenom malé. Co pak? Je ideální čas na pikýrování neboli přesazování. A kdy je vlastně ten správný čas? Je to ve chvíli, kdy se na rostlince objeví krom oválných děložních listů i ty pravé. Pokud máte strach, že byste křehkou rostlinku mohli polámat, klidně ještě týden nebo dva vyčkejte, ovšem s přesazováním déle neotálejte. Sazenice potřebují pro správný kořenový systém dostatek prostoru.

Parapety oken jsou hojně využívány k předpěstování sazeniček rajčat
Parapety oken jsou hojně využívány k předpěstování sazeniček rajčat | Zdroj: maryviolet / Depositphotos

Využijte čínské hůlky jinak

Sazeničky rajčat jsou velmi křehké. Pokud jim při přesazování nechcete příliš ublížit, vezměte si na pomoc obyčejnou čínskou hůlku. Tou je možné kořenový systém jemně nadzvednout a nepřetrhnout při tom stonek rostlinky. Hůlkou si navíc můžete v zemi vyhloubit díru, do které stačí už rostlinku jenom umístit a zasypat substrátem. Práce vám půjde s touhle vychytávkou hezky od ruky.

Nádoby volte spíše hlubší než širší

Aby se mohl dostatečně rozvinout kořenový systém sazenic, je zapotřebí, aby měly sazenice dostatek prostoru. Raději proto volte hlubší květináče, do kterých zasaďte rostlinku i se stonkem až po děložní lístky. Stonek se přemění na kořen a rostlina bude do budoucna mnohem lépe prospívat díky rozvětvenému kořenovému systému. Není zapotřebí hned kupovat speciální sadební květináče, postačí i kelímky od jogurtu, které tímto způsobem najdou nové uplatnění. Jenom do nich nezapomeňte zespodu udělat díru, která bude sloužit pro odtékání přebytečné vody. Tím zamezíte možnému přelití a následovnému uhnívání kořenů.

Rašelinové kelímky pro usnadnění práce

Možná jste si už stihli všimnout, že se v obchodech začaly objevovat kelímky, které jsou z rašeliny. Nejenom, že jsou na rozdíl od plastových pořadačů ekologické, ale v hlíně se dokáží sami rozložit. Sazeničku tak můžete přesadit i s kelímkem rovnou do záhonu nebo například do truhlíku na balkon, a ušetřit si tak spoustu práce s opětovným přesazováním rostliny.