Konec trápení s pampeliškami ve spárech dlažby: S těmito radami se jich zbavíte rychle

Konec trápení s pampeliškami ve spárech dlažby: S těmito radami se jich zbavíte rychle
Komu by se chtělo pořád dokola trhat pampelišky, které prorůstají skrze dlaždice? Máme-li domácí zvíře, kterému pampelišky chutnají, zbaští pouze rostlinu na povrchu, která však opět doroste. Naštěstí se nabízí hned několik trvalých řešení.

Všechny tyto postupy provádějte na pampeliškách ve spárech dlažby, aplikace na jiné rostliny rovněž způsobí jejich zkázu.

Směs přípravku na nádobí, octa a citronové šťávy

Pro ocet najdeme mnohá využití v kuchyni i v koupelně, avšak to, co většina z nás neví, je, že hubí pampelišky. Citronová šťáva a přípravek na nádobí ještě zvýší jeho účinnost. Do rozprašovače nalijeme jednu lžíci přípravku, 4 lžíce citronové šťávy a dolijeme octem (ideálně 4 hrnky).

Rozprašujeme na pampelišky včetně místa pod listy, které zásobuje kořen živinami. Pampeliška odumře během maximálně čtyř hodin. Pokud se to nestane, nános nebyl dostatečný.

Nyní stačí vytáhnout zvadlou pampelišku včetně kořenu.

Líh

Můžeme použít i silný alkohol, ten však nemusí být tolik účinný.

Zalévat můžeme pampelišky samotným roztokem, pokud se však dlažba nachází v blízkosti jiných rostlin, vytvoříme si lihovou směs. Do rozprašovače nalijeme 2 lžíce lihu a dolijeme čtyřmi hrnky vody.

Rozprašujeme na listy pampelišky, které tímto zbavíme vlhkosti a rostlina odumře.

Přikrytí pampelišek

Naším cílem v tomto případě je, aby pampeliška neměla přísun ke světlu, což povede k jejímu úhynu. Tato metoda je zdlouhavější, ale šetrnější v případě, že v okolí se nacházejí další rostliny.

Použít můžeme noviny, pokud na dlaždice nemůže pršet, případně něco voděodolného. Necháme pár dní, než pampelišky uvadnou, a poté je vytáhneme i s kořenem.

Horká voda

Ideálně přímo vroucí. Jedná se o jeden z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů, jak se zbavit tohoto obtížného plevele. Ujistíme se, že venku je horko a na pampelišku dopadají sluneční paprsky. Zalijeme ji velmi horkou až vroucí vodou. Té by mělo být takové množství, aby se voda dostala i na kořen v zemi.

Za chvilku pampeliška začne vadnout, a jako v jiných případech ji vytáhneme i s hlavním kořenem.

Sůl

Pokud se nám pampelišky soustavně objevují ve spárech, nevytrháváme je i s kořeny. Posypat solí můžeme jak samotné pampelišky, tak (což je mnohem účinnější) pampelišky vytrhat a sůl nasypat do vzniklé díry, aby odumřel zbytek kořene.

Sůl vycucne všechnu vlhkost a rostlina či její zbytek odumře.

Vypálení

Ještě můžeme zkusit pampelišky vypálit. Pokud však máme novou či stále udržovanou dlažbu, riskujeme její poničení. Jestliže však jsme šikovní, zvládneme pampelišky vypálit a neponičit dlažbu.

Na tuto metodu potřebujeme butanový hořák. Hořák zapálíme a jako první spálíme semena či květy smetánky lékařské, abychom zabránili možnému rozšíření do okolních spárů (popřípadě by se semínka mohla dostat na zahradu tam, kde to nepotřebujeme. Následně spálíme celou pampelišku. Počkáme, až zbytky vychladnou, a těch se následně zbavíme.

S těmito radami můžete dát pampeliškám nadobro sbohem. Je z čeho vybírat a můžete si vybrat to, co vám bude vyhovovat nejvíce.