Otočník stromovitý je jednou z nejhezčích letniček s vanilkovou vůní

Otočník stromovitý je jednou z nejhezčích letniček s vanilkovou vůní
Heliotropium arborescens (otočník stromovitý), známý také jako „vanilovník”, patří mezi oblíbené rostliny na balkóny a terasy. Je oblíbený především kvůli svým nádherným květům a neodolatelné vůni, která přitahuje lidi, ale také motýly a další hmyz.

Letnička z Peru

Otočník stromovitý, původem z Peru, které se nachází v Jižní Americe, se u nás nejčastěji pěstuje jako letnička a své listy si rovná podle slunečního svitu. Vyznačuje se především svým hustým vzrůstem a tmavě fialovými vonnými květy, které vás okamžitě zaujmou. Tato rostlina je nenáročná na údržbu a nejčastěji se pěstuje na balkónech nebo terasách. Je možné ji zasadit je i do zahrady ve stylu středomoří. Péče o ní v květináči je mnohem jednodušší variantou, protože samotný květ není příliš odolný.

Vonná rostlina s výškou okolo půl metru

Kombinace nepříliš vysoké rostliny s nádhernou vůní je ideální volbou pro balkón nebo terasu. Tato vzpřímená rostlina dorůstá do výšky v rozmezí 20 až 60 centimetrů a s trochou práce jí lze upravit tak, aby připomínala malý stromek. Listy mají oválný tvar zakončený do špičky s vrásčitým povrchem. Květy otočníku voní po vanilce, jak napovídá samotná přezdívka, a zejména v noci bývá vůně nejintenzivnější. Barva květů je nejčastěji modrá až purpurová. Doba květu je velmi dlouhá, trvá od května do září.

Ideální podmínky

Otočník pro svůj růst potřebuje slunné a teplé místo, ale zvládne i polostín. Při umístění na terasu nebo balkón je důležité zajisti, aby byla rostlina chráněna před větrem. Pro růst je nejvhodnější čerstvá, kyprá a dobře propustná půda s bohatými živinami. Nepodceňujte potřebu pravidelného zalévaní v malém množství. Otočník nese delší období bez zálivky špatně a jeho listy rychle uvadají. Nepřehánějte to ani s množstvím zálivky, přemokření snáší rovněž špatně.

Jak zvládnout škůdce a choroby

Pokud se budete starat pečlivě a důkladně o otočník, nemělo by dojít k žádnému napadení škůdci nebo chorobami. To však neznamená, že by odpuzoval škůdce; mšice, červci a další škůdci se mohou objevit. Základem je poskytnutí vhodných podmínek pro rostlinu, aby byla dostatečně silná. Plíseň nebo jiná infekce hrozí v případě přemokření, takže si dávejte opravdu pozor na zálivku.

Krásný, ale jedovatý

Otočník je velmi nádherná rostlina, která ale svým vzhledem klame. Jako dospělí určitě víte, že otočník není vhodný ke konzumaci. Problém nastává v moment, když se malé dítě nebo domácí mazlíček rozhodne ochutnat tento skvost vaší domácnosti nebo zahrady. Malým dětem nebo domácím mazlíčkům může způsobit potíže. Ačkoliv samotné květy opravdu voní po vanilce, což si můžete sami ověřit promnutím listů, nikdy, ale opravdu nikdy, nepoužívejte rostlinu jako koření.

Nezapomínejte na údržbu

Rostlina má tendenci plně rozkvést v červnu, což je signál ke zvýšení pozornosti. Od tohoto momentu upřete svou pozornost na květináč nebo okolí rostliny, zda se neobjevují odkvetlé květy. Odkvetlé květy mají za následek plození rostliny, takže nebude žádný důvod k rozkvetu. Rostlinu lze pěstovat také jako víceletou. Pro její přezimování potřebujete bezmrazou místnost, při víceletém pěstování může dosáhnout výšky až dvou metrů.