Návod na pěstování rajčat v květináčích a truhlících: Výběr odrůd, příprava půdy a správná péče

Návod na pěstování rajčat v květináčích a truhlících: Výběr odrůd, příprava půdy a správná péče
Obyvatelé České republiky rádi pěstují zeleninu na svých zahradách. Někteří pěstitelé upřednostňují pěstování na balkóně v truhlících nebo v květináčích.

Rajčata patří k oblíbeným druhům zeleniny. Je možné je pěstovat na zahradě, v truhlíku nebo v květináči. My se zaměříme na možnost pěstování rajčat v květináči. Klíčovým faktorem je správný výběr odrůd a samozřejmě přiměřená péče.

Vhodné stanoviště pro rajčata v květináči nebo v truhlíku

Rajčatům se dobře daří na slunném, teplém a závětrném, ideálně zastřešeném stanovišti. Výsadba je ideální v druhé polovině května po třech zmrzlých. Rajčata potřebují dodat důležité živiny.

Místo pro rajčata v květináči nebo v truhlíku

Rajčata v truhlíku nebo v květináči můžete umístit na balkon či lodžii či terasu nebo za okno. Všude na těchto místech budou mít dostatek prostoru. Ideální podmínky jsou balkony, lodžie či terasy orientované na jih, na které dosahují sluneční paprsky většinu dne. Rajčatům se daří dobře v polostínu, tam kde je dostatek tepla, světla a vzduchu. Je dobré květináč s rajčaty umístit tak, aby při prudkých lijácích nestékala voda přímo na listy, pokud máte nezastřešená stanoviště.

Doba výsadby do květináče

Sadba se předpěstovává asi 40 až 60 dní. Doporučuje se sadbu jednou do týdne přihnojit a před výsadbou do květináče by se měly rostliny otužovat asi sedm dní. Výsadba do květináče probíhá v druhé polovině května. Otužování rostlin je důležité, aby se aklimatizovaly na nadcházející podmínky na balkoně, lodžii nebo na terase. Je dobré sledovat počasí, aby vám výsadba nezmrzla.

Velikost nádoby

Při výběru nádoby myslete na to, aby rajčata měla dost prostoru. Kýžený úspěch můžete také podpořit vhodnou půdou pro rajčata. Velikost nádoby by měla být alespoň s rozlohou 30 cm čtverečních.

Půda

Doporučuje se použít substrát vhodný pro pěstování rajčat, který poskytuje vhodné složení potřebných živin a látek, které se postupně uvolňují. Zároveň zadržuje vodu. Na dno květináče je potřeba položit drenáž a asi dvě třetiny zasypat substrátem. Můžete přisypat ještě kravský hnůj. Rostlinku umístěte do nádoby, zasypte zbylým substrátem a mírně ji udusejte.

Pěstování rajčat na balkóně má také svá pravidla
Pěstování rajčat na balkóně má také svá pravidla | Zdroj: ChiccoDodiFC / Depositphotos

Péče o balkonová rajčata

Záleží na odrůdě. Tyčkové odrůdy vyžadují pečlivé vyvazování a vylamování bočních výhonků a hlavní výhonek zaštípnout ve výšce oporu. Keříčkové odrůdy tuto péči nevyžadují.

Zalévání

Rajčata jsou na zalévání náchylná. Půda nesmí být ani moc mokrá a bahnitá ani suchá. Zaléváním na list a plody hrozí poškození rostliny. Na zavlažování je vhodná odstátá voda a je dobré jí lít ke kořenům.

Kypření půdy

Pravidelné kypření půdy je prospěšné, stejně tak zbavování se rostoucího plevele.

Odrůdy vhodné do květináče

Mezi oblíbené odrůdy můžeme zařadit například Micro Tom, Red Robin, Bogus Fruchta, Black Cherry, Green Tiger, Tumbling Tom Red, Tumbling Tom Yellow, Aztek, Vilma a Karla, Pilicino F1, Perun, Toro F1, Torino F1 a Start S F1.