V polské Biedronce stále nakupuje nemalé množství Čechů: Oblíbený obchod teď musí zaplatit vysokou pokutu

V polské Biedronce stále nakupuje nemalé množství Čechů: Oblíbený obchod teď musí zaplatit vysokou pokutu
Ti z nás, kteří nakupují v Biedronce v Polsku a kterým záleží na zemi původu potravin, jež nakupují, zřejmě nebudou mít radost. Právě chybné označení dovozu nyní obchod stojí desítky milionů zlotých.

Chybné označení dovozu ovoce i zeleniny

Námi tolik oblíbený polský obchod Biedronka řeší nemalý problém. Ukázalo se, že některá z označení původu u u ovoce a zeleniny nebyla zcela přesná. Ačkoli se uvádělo, že pochází z Polska, česnek ve skutečnosti pocházel ze Španělska. Bylo to zjištěno v prodejně v Lodži. To je pouze jeden příklad, jiné produkty pocházely z Francie či Nizozemí.

Ne ve všech prodejnách kontroloři zaznamenali tento problém, avšak více než čtvrtina kontrolovaných obchodů Biedronka se takto prohřešila. Kde se chybné označení objevilo, tam nezůstalo jen u jednoho druhu ovoce či zeleniny, nýbrž se dalo najít na více než pětině nabízeného sortimentu ovoce a zeleniny. Biedronka se ohradila, že tato kontrola probíhala pouze na jejích pobočkách, což se dá považovat ze značně diskriminační, ale to jí moc nepomohlo.

Případ se táhne již delší dobu a opakuje se

První kontroly probíhaly ještě před rokem 2020. Jednotlivé kontroly byly započaty na popud nespokojených zákazníků, kteří přišli na to, kde stojí pravda, sami. Není nutné dodávat, že celý případ skončil u soudu. V dubnu roku 2021 byla po rok trvajícím řízení Biedronce uložena pokuta 60 milionů zlotých (dnes by to výrazně přesahovalo 300 milionů korun českých). Jen taková zajímavost, nejvyšší uložená pokuta uložená tomuto obchodu činila více než 723 milionů zlotých a byla uložena na konci roku 2020. Tehdy se jednalo o nespravedlivý zisk na úkor dodavatelů, Biedronka si účtovala až příliš.

Při kontrolách se porovnávaly obaly a dodací listy. Přitom ovoci a zelenině byla věnována pozornost největší, neboť prý pocházely z PolskaBiedronka nelenila a obrátila se na odvolací soud. A jak to nakonec dopadlo?

Právě ovoci a zelenině byla věnována největší pozornost při kontrole
Právě ovoci a zelenině byla věnována největší pozornost při kontrole | Zdroj: Alexis84 / Depositphotos

Biedronka bude platit jako mourovatá

Žádný argument nebyl jejímu majiteli nic platný a Biedronce byla pokuta potvrzena. Soud vycházel z faktu, že nikdo nesmí zatajovat zákazníkům jakoukoli informaci ohledně kupovaného zboží. Původ výrobku (či jakéhokoli zboží) rozhodně patří k důležitým informacím. Někteří Poláci totiž nakupují výhradně polské potraviny, aby podpořili místní zemědělce a ekonomiku celkově. Nyní se cítí frustrovaní tím, že byli podvedeni, a někteří na Biedronku již zanevřeli.

Odvolací soud i přes velkou nevoli majitele Biedronky dal zapravdu Úřadu pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele, který kontrolory vyslal do Biedronek v celém Polsku. Dal zapravdu těm, kteří hájí dobré zájmy Polska a kteří si přejí, aby všechny informace týkající se kupovaného zboží byly přehledné, pravdivé a aktuální. Přesněji zaznělo, že úplné a spolehlivé informace o nabízených produktech jsou povinností podnikatele. Majiteli Biedronky tak nezbývá nic jiného, než podvolit se soudnímu rozhodnutí a pokutu způsobenou svou nerozvážností co nejdříve uhradit.

Zdroje článku: