Prezidentovo poselství Česku: Kdo chce být v Evropě slyšet, musí platit eurem

Prezidentovo poselství Česku: Kdo chce být v Evropě slyšet, musí platit eurem
Posílení vlivu České republiky v EU, pozitivní zkušenosti všech, kteří euro mají. Tak proč je jeho přijetí u nás tak zdlouhavé? Brzdí ho sama vláda.

V úterý si naše republika připomněla vstup do Evropské unie, jejíž členem jsme už 20 let. Za tu dobu se u nás výrazně zlepšila kvalita života, infrastruktura či ovzduší. Za to všechno vděčíme ve velké míře projektům, které byly financovány z rozpočtu EU. U této příležitosti přijal prezident Petr Pavel na Hradě spoustu významných hostů, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen. Při svém proslovu pak pobídl parlament k tomu, aby neotálel s přijetím společné evropské měny, eura. Podle prezidenta Pavla představuje přechod na měnu převážně pozitiva a hlavně pozvánku mezi elitu, která má silný hlas a v Evropě je slyšet.

Nespokojení jsou ti, kteří eurem neplatí

Takto Petr Pavel okomentoval to, proč by Česko mělo jít přijetí eura naproti. Podle něj je největším přínosem eura to, že případným výzvám čelí eurozóna jako celek a nikoliv malá ekonomika zvlášť, sama za sebe. Podle prezidenta Pavla bychom si měli vzít příklad ze zemí, které již eurem platí. Pro inspiraci nemusíme jít vůbec daleko, například na Slovensku přibylo přijetím eura více zahraničních investorů.

Na hradě se k příležitosti vstupu Česka do Evropské unie objevila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen
Na hradě se k příležitosti vstupu Česka do Evropské unie objevila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen | Zdroj: Ale_Mi / Depositphotos

Euro přijmout musíme, přesné datum ale není

Co nám zatím brání ve vstupu do eurozóny je nedostatečné naplnění všech kritérií pro přijetí eura, ale také vlažný přístup vládních stran. Tak či tak, jednou příjde den, kdy euro budeme muset přijmout i za svou měnu, Česká republika se k tomu zavázala už v roce 2003. Tehdy byl odhad pro vstup do eurozóny stanoven na rok 2009, toto se ale odložilo a nový termín se nestanovil.

Kritéria pro přijetí eura zahrnují sadu ukazatelů, které musí mít každá ekonomika v nějaké normě. Týká se to veřejného dluhu, míry inflace či dlouhodobých úrokových sazeb. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury bude debata o vstupu do eurozóny na místě až ve chvíli, kdy bude Česká republika veškerá kritéria splňovat. Do jaké míry se ale současná vláda bude o tento cíl snažit, je nejasné. V pětikoalici nepanuje na nutnosti přijetí eura shoda. Zatímco poslanci ODS se staví k euru vlažně a nemají problém s odsouváním jeho přijetí, tak například zástupci TOP 09 se pravidelně nechávají slyšet, že přijetí společné měny je nutnost. Ostatní strany vládní koalice jsou víceméně také pro přijetí, zdali ale k odsouvání jednání o euru brání racionální úvaha či to, že je to v našem prostoru aktuálně nepopulární téma, to zůtává otázkou.

Zdroje článku: