Česnek na jaře? Ano, říkají experti a ukazují, jak na to

Česnek na jaře? Ano, říkají experti a ukazují, jak na to
Sázení česneku na jaře je skvělou možností pro ty, kdo se k jeho výsadbě neodhodlali již na podzim. Pokračujte s námi v tomto článku a dozvíte se, jak vysadit česnek ještě na jaře, a ještě tento rok si tak užít pořádnou sklizeň.

Ani s jarní výsadbou česneku nemusíte být při sklizni pozadu

Hlavními rozdíly v česneku vysazeném na podzim a tím na jaře jsou pravděpodobně menší paličky česneku, což v zásadě není nic špatného. Jen ten podzimní má ve vegetačním období náskok. Dalším rozdílem je, že se období sklizně posouvá.

Na podzim vysazený česnek se vykopává na začátku až v polovině léta v závislosti na počasí. Na jaře vysazený česnek potřebuje pár týdnů navíc, aby to dohnal, a sklízí se až koncem léta nebo na podzim.

K jarní výsadbě česneku používejte odrůdy, které jsou k ní výhradně určené. Jejich vegetační doba je pak výrazně nižší.

Samo o sobě je pěstování česneku snadné. Je to plodina, která nepotřebuje příliš mnoho vaší péče a trápí ji také menší množství škůdců a chorob.

Jak na výsadbu česneku na jaře?

Najděte mu ideální místo, kde se paprsky slunce opírají do hlíny alespoň 8 hodin. V případě, že máte vyvýšené záhony, vězte, že tady je to pravé místo právě pro česnek.

Česnek preferuje půdu bohatou na dusík, a proto je vhodné před výsadbou přidat do půdy odleželý hnůj, kompost či organické granulované hnojivo.

Vyvýšený záhon je ideální místo pro výsadbu česneku
Vyvýšený záhon je ideální místo pro výsadbu česneku | Zdroj: nieriss / Depositphotos

Jednotlivé neoloupané stroužky česneku sázejte do děr hlubokých asi 10 cm, ve vzdálenosti cca 10–15 cm od sebe. Tím pro budoucí palice česneku vznikne dostatečné místo. Sázejte tak, aby kořenová část jednotlivých stroužků směřovala do země. Po vysazení česneku řádky zahrňte hlínou a také dostatečně udusejte. Po takové výsadbě záhony stačí už jen bohatě promokřit.

Česnek se vám odmění, pokud jej také dostatečně zamulčujete trávou či slámou. Ušetříte tak práci i sobě a nebudete mít tolik práce se zálivkou. Mulč má totiž tu schopnost udržovat okolní půdu stále dostatečně vlhkou.

Palice česneku si můžete stejně dobře vypěstovat i v nádobách na vaší terase či balkoně. Jen dbejte na to, aby byla nádoba dostatečně hluboká a česnek měl k dispozici dostatek živin.

Kromě pravidelné zálivky nezapomínejte průběžně česnek zbavovat plevele. Ten se mnohdy začne zabydlovat na velké části záhonu a pro růst palic již nezbývá místo.

Na sklizeň vás česnek sám upozorní, a to vzhledem svých spodních listů, které zhnědnou a uschnou. Poté si můžete být jistí, že je ten správný čas česnek sesbírat a uskladnit na suché a dobře větrané místo.

Závěrem

Budete-li se držet kroků, které jsme vám ve zkratce popsali, můžete očekávat, že po celou zimu budete mít při chuti na česnečku, kam sáhnout.