Ovesné vločky jako první pomoc na zahradě: Šneci a slimáci si na vaše rostliny nechají zajít chuť a rajčatům se zadaří

Ovesné vločky jako první pomoc na zahradě: Šneci a slimáci si na vaše rostliny nechají zajít chuť a rajčatům se zadaří
Máte rádi ovesné vločky? Své využití najdou také na zahradě, a to hned dvakrát. Máte-li problém s plži, například šneky či slimáky, můžete odpoutat jejich pozornost od svých záhonů. Za luxus v podobě ovesných vloček vám ale poděkují i rajčata.

Ovesné vločky vám pomohou na zahradě dvěma způsoby, které spolu zdánlivě nesouvisejí

Ovesné vločky nejenže chutnají dobře, ale také vám pomohou na zahradě. A to hned dvakrát. Poskytují ochranu proti šnekům i slimákům. Ovšem neodpuzují je, naopak je zasytí a oni se odplazí pryč, aniž by si pochutnali na vašich rostlinách.

Druhý způsob, jakým vločky pomáhají vaší zahradě, je též jasný. Řeč je o rajčatech, která ne vždy rostou podle vašich představ. Ovšem směs vody a vloček vaše problémy vyřeší. Pojďme si o blahodárném vlivu ovesných vloček na vaší zahradě povědět více.

Ochrana proti plžům

Když plžům dáte na výběr, zda si zalezou do vašeho záhonu nebo si pochutnají na ovesných vločkách, výběr je jasný. Šneci a slimáci se najedí do sytosti a vaše rostliny zůstanou nepoškozené. Je to velmi vhodný způsob ochrany vaší zahrady zejména před šneky, ale také před slimáky, do kterých se toho vejde mnohem víc.

Stačí vzít hrst ovesných vloček, nasypat je na talíř a zalít vodou tak, aby se vločky nasákly a daly se lépe konzumovat. Ačkoli zahradní plži jsou vybaveni tzv. struhadlem, které jim umožňuje odkousnout i tvrdé části potravy, budou nadšeni, když si nemusejí dát takovou práci.

Nyní už stačí jen položit talíř před záhon. Mimochodem, pokud jste fanouškem sběru šneků jakožto metody jejich odstranění, již budete vědět, kde se všichni budou zdržovat.

Rajčata budou zdravější a jejich plody vás mile překvapí

Oblíbenost ovesných vloček je způsobena jejími pozitivními účinky na lidské zdraví. A stejně jako my potřebujeme vápník, draslík, hořčík, zinek a fosfor, i rajčatům se hodí nějaké živiny navíc. Z ovesných vloček si můžete snadno vyrobit organické hnojivo, které ocení mnoho vašich rostlin. Avšak jeden druh rostliny tyto živiny potřebuje mnohem více než druhy jiné. Jsou to vaše rajčata, kterým pomůžete, když je pohnojíte ovesnými vločkami.

Rajčata potřebují draslík, aby se stala silnějšími a odolnějšími, hořčík k lepšímu růstu a fosfor pro krásné a zdravé květy. Vliv vápníku na všechny rostliny je více než zřejmý, pomáhá jim být zdravější. A jak takové hnojivo připravit? Je to velmi jednoduché a podobné šnečímu krmivu z ovesných vloček. Rozdíl je pouze v tom, že napřed rozemelete tři lžíce ovesných vloček. Pokud vám zbydou větší kousky, vůbec to nevadí, o ně se postaráte na konci.

Odměříte si litr vody a umístíte čirou tekutinu do nádoby, následně přisypete rozemleté vločky a pořádně promícháte. Dalším pomocníkem je jemný cedník, přes který směs přelijete, čímž se zbavíte hrubých kousků vloček. Do takto připraveného hnojiva nalijete další litr vody a můžete hnojit, a to ideálně každé dva dny.

Toto hnojivo neskladujte, časem může zplesnivět. Zbytek vylijte nebo si připravte tolik množství vločkového hnojiva, kolik skutečně potřebujete.

Zdroje článku: