Pelety proti slimákům: Jsou velmi účinné při hubení škůdců, ale v určitých případech nemusí být tak neškodné, jak se zdá

Pelety proti slimákům: Jsou velmi účinné při hubení škůdců, ale v určitých případech nemusí být tak neškodné, jak se zdá
Když se to v zahradě slimáky jen hemží, začnete se odhodlávat zkoušet různé metody, jak se jich zbavit. Pelety proti slimákům jsou jedno z řešení. Avšak pokud se na zahradě potulují děti či domácí mazlíčci, nastražení pelet byste si měli rozmyslet.

Jedovaté i pro savce

Pelety proti slimákům zabíjí slimáky, protože se jedná o jed. Nicméně existuje jen hodně málo jedů, které jsou jedovaté pro určitý živočišný druh a pro ostatní nikoli. Pozření jedu proto může být nebezpečné pro vaše děti i domácí zvířata nehledě na druh či velikost.

Zde je samozřejmě vhodné vědět, kolik jedu dítě nebo zvíře snědlo, a raději kontaktovat lékaře či veterináře. Malé množství nemusí být nebezpečné, ale raději neriskujte. V peletu je často obsažen silnější jed metaldehyd, který je nebezpečný obzvláště pro psy, snášejí ho podstatně hůře a i v malém množství je může ohrozit.

Hořké, ale nezabrání konzumaci

Kvůli možnému pozření do peletu výrobci záměrně přidávají hořké látky, nicméně v mnoha případech to dětem ani psům nezabrání v konzumaci.

Proto, když už na zahradu pouštíte malé děti či domácí zvířata a zároveň po zahradě máte rozmístěny pelety proti slimákům, je lepší hlídat, zda nejedí něco podezřelého. Stejně tak je důležité pelety uchovávat mimo dosah dětí a domácích zvířat, jak je uvedeno na obale.

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je vyzkoušet jednu z alternativních metod, jak se slimáků zbavit, aniž byste museli nastražovat pelety.

Při používání pelet proti slimákům dávejte pozor na děti a domácí zvířata
Při používání pelet proti slimákům dávejte pozor na děti a domácí zvířata | Zdroj: mvaligursky / Depositphotos

Vyzkoušejte raději jednu z těchto možností

Písek, piliny nebo mulč jsou skvělou bariérou, kterou můžete rozmístit kolem svých záhonů. Slimáci se přes ně velmi obtížně dostávají a raději si nechají zajít chuť, protože přes písek nemohou přelézt a piliny i mulč jim způsobují určité bolesti, tudíž si návštěvu vašich rostlin hodně rychle rozmyslí.

Určitá zvířata si na slimácích smlsnou, a proto byste nad nimi měli popřemýšlet. Jsou to ježci a kosi, ale například i střevlíci. Velké žáby, obzvláště ropuchy, vám také budou vděčné za to, že vám mohou pomoci zbavit se plazících se ničitelů rostlin.

Nebo se můžete spolehnout na starý dobrý způsob – sběr slimáků ručně. Jelikož se slimáci velmi obtížně hledají, můžete si pomoci rozprostřením listů rebarbory nebo dřevěných prken po zahradě. Jedná se o vyhledávané útočiště slimáků, kteří se zde schovají před slunečními paprsky. Stačí je sesbírat a vyhodit. Většina lidí je uzavírá do sklenice, kde postupně zahynou. Přidání soli pouze slimáky mučí, působí jim obrovskou bolest. Alternativně je můžete odvést do lesa daleko od vaší zahrady (a nejlépe i od ostatních zahrad) a tam je vypustit, čímž nezpůsobíte jejich smrt.

Pokud se chcete vydat cestou chemie, poptejte se na méně nebezpečné pelety. Vyrábějí se i takové, které jsou méně toxické pro savce a navíc jsou přátelštější k životnímu prostředí. Obsahují fosforečnan železitý. Tento výrobek má ale jednu nevýhodu – tento jed znemožní přijímat potravu a slimáci umírají hlady. Pokud však nepatříte mezi milovníky zvířat všeho druhu, tyto pelety vám děti a zvířata neotráví, pokud ho nesnědí opravdu velké množství.

Zdroje článku: