Praní ručníků může být věda: Ručníky by se měly prát jednou za pár dnů v závislosti na tom, jak často je používáte

Praní ručníků může být věda: Ručníky by se měly prát jednou za pár dnů v závislosti na tom, jak často je používáte
Praní ručníků je velmi důležité zejména kvůli mikroorganismům, které v nich mohou žít. Na druhou stranu častější praní ručníky ničí, činí je nepříjemnými na dotyk. Jak často tedy prát? A existují domácí metody, jak příliš prané ručníky zachránit?

Jak často prát ručníky

Odvěká otázka, na kterou lidé nemají jednoznačnou odpověď, je ta, jak často ručníky prát. Jasnou odpovědí je alespoň jednou za týden. To je ale horní hranice, která platí v případě, že ručník nepoužíváte každý den. Ručník, který používáte jednou denně, když se vykoupete nebo vysprchujete, byste měli prát nejlépe jednou za tři dny, ale můžete počkat i pět dnů.

A ručník, který používáte několikrát denně, když si osušujete umyté ruce, je nutné prát jednou za tři dny bez výjimky, aby nedošlo k přemnožení bakterií a dalších mikroorganismů, které se na ručníku uchytí a žijí tam. Pokud cvičíte, určitě si otíráte pot ručníkem. Takto použitý ručník je vhodné vyprat okamžitě po použití.

Jeden člověk, jeden ručník

Stejně jako při praní, existují určitá pravidla samotného používání ručníku, kterým se ne nadarmo říká hygienická pravidla. Určují, jak ručník správně používat. Například by každý člověk, i člen rodiny, měl mít svůj vlastní ručník a neutírat se do ručníku někoho jiného. Vaše návštěva by měla mít připravený svůj vlastní ručník, na který při praní ručníků nebudete zapomínat.

Vlhké ručníky slouží jako ráj bakteriím a plísním, proto je důležité nechávat ručníky uschnout úplně, ne jen napůl a vrátit ho do koupelny.

Když přijde nemoc, hlavně některá ze skupiny kožních, je potřeba ručníky prát každý den.

Nezapomínejte na hlavní pravidla používání ručníků. Například to, že každý člen rodiny by měl mít ten svůj
Nezapomínejte na hlavní pravidla používání ručníků. Například to, že každý člen rodiny by měl mít ten svůj | Zdroj: tashka2000 / Depositphotos

Při častém praní ručníky ztvrdnou

Časté praní ručníků může vést k postupnému ztvrdnutí vláken, nicméně i když se to stane, nic není ztraceno. Můžete vyzkoušet jednu z následujících metod, jak ručníky opět učinit příjemné na dotek.

Jak jedlá soda, tak ocet se dají využít nejen ke změkčení ručníků, ale také je zbaví nepříjemných zápachů. Ocet se dává místo aviváže, jedlá soda místo pracího prostředku. Je ale důležité zmínit, že byste se měli rozhodnout pouze pro jednu ingredienci, nikoli pro obě zároveň. A kolik je zapotřebí? Jak u octa, tak u jedlé sody se doporučuje půl hrnku, aby měly ten správný účinek, ale zároveň abyste to s nimi nepřehnali.

A nesmíme zapomenout ani na starou dobrou citronovou šťávu. Ta najde mnohá využití v domácnosti a pomůže vám také se ztvrdlými vlákny ručníku. Smíchejte půl hrnku citronové šťávy s aviváží, abyste se též zbavili nepříjemných zápachů, se kterými vám běžný prací prostředek nemusí pomoci (obzvláště v případě, že jste praní ručníků zanedbali a čekali, až to bude nezbytně nutné).

Před pracím cyklem je vhodné ručníky odmočit

Jedlá soda a ocet se zde opět objevují, tentokrát společně. Půl hrnku jedlé sody a hrnek octa vám postačí, aby se ručníky daly odmočit. Nechte je tak minimálně jednu hodinu, nejlépe ale přes noc. Ručníky se stanou nejen měkčími, ale také budou více nadýchané. Budou vypadat jako čerstvě zakoupené a poprvé vyprané, za což od svých návštěv můžete získat četné pochvaly.

Zdroje článku: