Sushi na jedničku: Víte, jak poznáte skutečně dobré sushi a jak se vlastně správně jí?

Sushi na jedničku: Víte, jak poznáte skutečně dobré sushi a jak se vlastně správně jí?
Sushi je oblíbenou pochoutkou, která si našla cestu i na středoevropské stoly. Jeho historie sahá až do období 3. století před naším letopočtem. Víte, jak poznat skutečně dobré sushi a jak se vlastně správně jí?

Sushi je delikatesou, pokud se připraví správně

Původem japonská specialita patří dnes k oblíbeným jídlům řady z nás. Sushi tak začalo nabízet i mnoho restaurací. V nich zejména méně znalý labužník může nabýt dojmu, že tento pokrm vlastně nijak oslnivým chuťovým zážitkem není.

Nic však nemůže být dále od pravdy. Jestliže vám jídlo, které vám kuchař přinesl, příliš nechutnalo, způsobené to může být tím, že mu při přípravě nebyla věnována adekvátní péče. Celé kouzlo této japonské delikatesy totiž spočívá v kvalitních a čerstvých surovinách.

Zdroj: Autor: SaidR / Shutterstock

Čerstvost je u sushi zcela zásadní, nepřípustné je podle japonských sushi mistrů i jeho uchovávání v ledničce.

Asi nejčastěji se sushi připravuje z lososa, oblíbený je pro svou jemnou chuť. Použít se může i tuňák, halibut, pražma nebo mořský vlk. Správně připravené sushi nemá přehnaně výraznou chuť či vůni, patrný není ani žádný rybí zápach.

Jak poznat dobré sushi

Ideální konzistence rýže je mírně lepivá, ale stále s pevnou strukturou. Po vložení do úst se rýže rozpadne. Vhodné je uvést, že v Evropě se sushi připravuje z jiných typů rýže než v Japonsku. Původní japonskou rýži v Evropě není možné vůbec sehnat.

Spolehlivým indikátorem kvality předkládaného sushi je řasa nori. Ta by měla být křupavá. Pokud je navlhlá a změklá, sushi už není v nikterak dobré kondici.

Správně připravené sushi nemá přehnaně výraznou chuť či vůni, patrný není ani žádný rybí zápach.

Sojová omáčka je pro řadu lidí to úplně nejzajímavější. Což též není úplně v pořádku. V kombinaci s wasabi bychom to však s množstvím dochucovadel neměli přehnat, jinak se zcela ztratí původní chuť pokrmu. Oboje navíc zcela správně patří přímo do jednotlivých ruliček, ne na ně. Ochutit by tak hostovi měl sushi už přímo kuchař, který ví, jak na to.

Podle odborníků je překvapivě správná konzumace nikoli hůlkami, ale rukama. I v původní domovině této speciality se takto jí. Někteří však připouštějí i konzumaci hůlkami. Sushi je jednohubka, která se vkládá do úst najednou. Nikdy jej neodkusujeme. Stejně tak se vyhneme napichování na hůlky nebo používání příboru.