Na jaře se zahrada mění v bitevní pole. Válku proti slimákům vyhrajete se solí a pivem

Na jaře se zahrada mění v bitevní pole. Válku proti slimákům vyhrajete se solí a pivem
O tom, že slimáci jsou prokletím zahrádkářů, není pochyb. Okusují nové výhonky vzácných rostlin, ničí sazenice a dělají otvory do listů, stonků, květů a hlíz, přičemž za sebou nechávají stopy slizu. Jsou aktivní většinu roku, ale největší spoušť působí na jaře. Zatočit s nimi lze různými způsoby.

Přilákejte dravce, anebo sbírejte slimáky sami

Slimáci se obvykle činí po setmění, zvlášť za teplého a vlhkého počasí. Když bývá horko a sucho, zahrabávají se do půdy nebo se schovávají na chladných, tmavých místech, aby se vyhnuli dehydrataci. Existuje mnoho druhů slimáků, a ne všichni hodují na živých rostlinách, někteří dávají přednost těm rozkládajícím se a odumřelým. Jsou tedy důležitou součástí procesu kompostování.

Naštěstí existuje řada možností, jak slimáky kontrolovat a omezit jejich řádění na vašich záhonech či ve květináčích. Nejlepším přístupem je kombinace několika metod, a to hned brzy na jaře. To zřejmě nejúčinnější, co můžete udělat, je vytvořit si na zahradě zdravý ekosystém se spoustou stanovišť pro predátory. Živé ploty, keře s bobulemi a stromy přilákají ptáky, jako jsou kosi a drozdi, kteří jedí slimáky.

Zdravá půda samozřejmě produkuje zdravé rostliny, které jsou schopnější odolávat škůdcům. Mulčujte domácím kompostem nebo dobře zetlelým hnojem, abyste zdraví své půdy podpořili. Někteří zahrádkáři bojují se slimáky tak, že po setmění vycházejí ven s baterkou a s připraveným kbelíkem slané vody je sbírají z rostlin. Nejlepší čas nastává dvě hodiny po setmění na vrcholu léta, doporučuje se používat zahradní rukavice.

V boji pomůže např. pivo nebo odpuzující rostlina

Zahradníci zkoušejí různé prostředky v boji proti slimákům. Často také funguje, když je zkusíte dehydratovat zmíněnou solí. Smíchejte silný roztok soli a vody v rozprašovači. Při odměřování nemusíte být přesní, pokud je sůl ve vodě stále rozpoznatelná. Postříkejte slimáky za soumraku, solný roztok je dehydratuje během několika hodin. Ráno smyjte zbytky roztoku z rostlin, abyste předešli jejich poškození.

Účinnou domácí pastí je pivo, na které můžete slimáky nalákat. Otevřete láhev a většinu obsahu vypijte nebo vylijte, aby vám zbylo jen tolik, že když láhev položíte na bok, zbytek piva se nerozlije. Takto lahve během dne rozmístěte po zahradě. Každou položte na bok a zatlačte do země tak, aby otvor ležel v jedné rovině se zemí. Za soumraku by se slimáci měli začít dostávat do lahví, kde se následně utopí. Lahve ponechte na místech několik nocí. Až budou plné, vyprázdněte je a recyklujte. V případě potřeby opakujte.

Další možností je zkrátka pěstovat rostliny, které slimáci nemají rádi, takže se jim obloukem vyhnou. Obecně by se měli vyhýbat bylinkám s vysoce aromatickými listy, jako je levandule, rozmarýn a šalvěj, dále většině dřevin, okrasným travinám a rostlinám s kožovitými, chlupatými nebo pichlavými listy. Případně můžete naopak použít rostliny, jež slimáci milují (např. měsíčky), jako pasti tím, že je vysadíte podél okrajů zahrady. Odlákají slimáky od ostatních zranitelných rostlin a usnadní vám jejich nalezení a odstranění.