Levandule zachrání vaši zahradu před slimáky

Levandule zachrání vaši zahradu před slimáky
Vysadili jste na zahrádce hlávkový salát, okurky nebo cukety a teď máte strach ze slimáků? Váš strach je oprávněný. Především po dešti nebo v nočních hodinách se slimáci na zahradách objevují a listy salátu nebo sazenice okurek jim chutnají. Naštěstí víme, jak se slimáky bojovat.

Levandulová bariéra a jak funguje

Pokud nechcete se slimáky bojovat za pomoci chemie, můžete vyzkoušet levanduli. Vysadíte-li tuto květinu poblíž rostlin, které s oblibou napadají slimáci, máte vyhráno. Levandule je známá pro svou schopnost odpuzovat hmyz a pavouky. Oblíbená však není ani u slimáků. Ptáte se proč? Obsahuje esenciální oleje, které slimáci nemají rádi.

Bojujte se slimáky

Rozhodli jste se se slimáky bojovat za pomoci levandule? Máte tři možnosti.

  1. Vysaďte levanduli na záhony mezi rostliny, které slimáci rádi napadají.
  2. Postříkejte rostliny levandulovou směsí. Vyrobíte ji tak, že smícháte levandulový olej nebo sušenou levanduli s vodou. Poté stačí nalít roztok do rozprašovače a rostliny postříkat.
  3. Použijte levanduli jako mulč. Rozložte větvičky levandule okolo salátů a dalších rostlin, nebojte se vytvořit hromádky několik centimetrů vysoké. Levandule budou odpuzovat slimáky a ochrání i půdu před vysycháním. Nakonec na větvičky položte kameny, aby větvičky ve větru neodletěly.

Speciální tip pro vás: Pokud chcete, aby vám levandule v boji se slimáky pomohla, udělejte raději vše výše zmíněné. Vysaďte rostliny, vytvořte levandulový mulč a připravte si i levandulový roztok k postřiku.

Další tipy, jak odradit slimáky bez použití chemických prostředků

  • Pamatujte, že slimáci mají rádi vlhká a stinná místa. Líbí se jim nejrůznější úkryty (hromádky dřeva, staré květináče, keře, vysoká tráva). Všechny tyto úkryty raději zlikvidujte, trávu posekejte, keře upravte.
  • Nezalévejte zahradu více než je nutné, vodu lijte přímo k rostlinám. Pokud možno, zalévejte zahradu raději ráno (kdy nejsou slimáci tolik aktivní) než večer.
  • Naneste na záhonky tenkou vrstvu nějakého ostrého materiálu (kromě větviček levandule to může být třeba sláma, štěpka, kůra nebo skořápky z vajíček...)
  • Slimáci milují kompost. Nevysazujte tedy rostliny blízko něj a dejte pozor, ať si s hnojivem z kompostu na záhony nepřenesete i vajíčka.
  • Slimáci nemají rádi rostliny jako řebříček, česnek, ibišek, pivoňka, měsíček… Vysaďte je okolo záhonů.
  • Se slimáky vám mohou pomoci také některá zvířata, například ježek, rejsek, krtek, žába nebo nejrůznější ptáci. Pořídit si můžete také indické běžce.
  • Pokud najdete na zahradě slimáka, seberte ho a zlikvidujte.
Zdroj článku: