Clematis neboli plamének: Rostlina vhodná pro dekoraci zahrady, při nesprávné péči ale přestane růst

Clematis neboli plamének: Rostlina vhodná pro dekoraci zahrady, při nesprávné péči ale přestane růst
Plamének potřebuje zvláštní péči. Potřebuje své specifické podmínky, jako sluneční svit, hnojivo nebo prořezávání. Jakmile jedno z toho uděláte špatně, plamének přestane růst. A to je škoda, protože díky své popínavosti je ideální dekorací.

Plamének patří k jedné z nejhezčích květin

Na světě je něco kolem 300 druhů plaménku a vyskytují se v mírném pásmu. Plamének je tudíž zvyklý na střídání ročních období a je odolný vůči velmi chladnému počasí.

Plamének má nádherné květy, pro které je tak oblíbený jako dekorace zahrady či domu. Je to popínavá rostlina, která dorůstá až 6 metrů. Na trhu můžete najít plaménky s květy nejrůznějších barev, od bílé před červené až po sytě fialové. Plaménky se žlutými květy jsou vzácné, ale i přesto je můžete snadno sehnat. Jejich vzácnost spočívá v tom, že žluté květy mohou mít jen některé druhy.

Plamének na zahradě: Jak mu poskytnout skvělý domov

Prvně byste měli popřemýšlet nad místem, kam plamének zasadíte. Pokud již plamének pěstujete a on nechce povyrůst, právě špatné umístění je ten nejčastější důvod, proč tomu tak je. Plamének potřebuje polostín, čili místo, kam dopadnou sluneční paprsky, ale minimálně polovinu dne je ve stínu. Květy ani tak nejsou problém, ale stonek by měl být ve stínu alespoň po určitou část dne. Pokud je stonek spíše ve stínu a na květy dopadají sluneční paprsky, květina má ideální podmínky. Avšak každá odrůda má trochu jiné podmínky, a tak byste se měli poradit se specialistou v obchodě, ve kterém plamének kupujete.

Hnojení je trochu přívětivější. Hnojit byste měli růžovým hnojivem s postupným uvolňováním živin. Jakmile plamének bude mít nedostatek živin, přestane vám růst. Hnojit byste měli dvakrát ročně, a to na jaře a následně po prvním odkvětu.

Rovněž je důležité rostlinu pravidelně zalévat a hlídat vlhkost půdy. Plamének patří mezi květiny s vyšší spotřebou vody, než je u květin obvyklé. Důležité ale také je to nepřehánět.

Během růstu byste se o svůj plamének měli řádně postarat, aby se nezlomil. Čili první výhonky připevnit pomocí mřížoviny ke zdi či k plotu. Abyste svému plaménku poskytli co nejvíce živin, které potřebuje k růstu, je důležité přesadit všechny keře a trvalky z jeho blízkosti. Ty mu totiž živiny i vodu berou a na plamének už nic nezbyde.

Než se pustíte do prořezávání, měli byste si ho pořádně promyslet

Plamének nemá jednu, ale hned tři kategorie, které udávají, jak je vhodné prořezávat. Vše záleží na odrůdě. Naštěstí nemusíte znát přesnou odrůdu, můžete se orientovat pomocí květenství.

První skupinu tvoří divoké odrůdy plaménku, které neprošly šlechtěním. Tyto odrůdy kvetou mezi dubnem a červnem. Prořezávají se pouze proto, aby se předešlo jejich předčasnému stárnutí, a to jednou za několik let. Jelikož jsou tyto odrůdy divoké, nepotřebují žádnou zvláštní péči. Hned po odkvětu se odříznou všechny výhonky. Před koncem léta se můžete těšit na výhonky nové.

Má váš plamének větší květy, než je běžné? V tom případě máte odrůdu z druhé skupiny. Kvete na jaře a v létě, vždy dvakrát ročně. Tyto odrůdy se prořezávají v listopadu či prosinci, a sice tak, aby měly na výšku jeden metr.

Všechny ostatní odrůdy patří do třetí skupiny. Prořezávání se provádí stejně jako ve skupině druhé, až na to, že místo jednoho metru by květiny měly být vysoké půl metru.

Zdroje článku: