Zdravé muškáty: Péče a potřeby, které oživí vaši zahradu

Zdravé muškáty: Péče a potřeby, které oživí vaši zahradu
Muškáty jsou krásné květiny, které dodají vaší zahradě nebo domu nádech elegance a života. Aby však tyto rostliny kvetly plným květem a zůstaly zdravé, je třeba jim poskytnout správnou péči a dodržovat určitá pravidla.

Umístění muškátů

Jako u většiny rostlin je správné umístění klíčem k úspěšnému pěstování muškátů. Tyto rostliny milují slunce, ale zároveň potřebují ochranu před přílišným horkem. Zvolte proto místo, kde budou dostávat minimálně 6 hodin slunečního světla denně, ale zároveň budou chráněny před poledním žárem a deštěm. Ideální je umístit je na místo s ranním sluncem a odpoledním stínem. Nejčastěji se muškáty umísťují na západní stranu, pokud ale máte balkon na jinou stranu, nelamte si s tím hlavu.

Půda

Muškáty preferují dobře propustnou půdu, která jim umožní snadněji odvést přebytečnou vodu. Bude nejlepší, pokud zvolíte směs zahradní půdy, rašeliny a perlitu, která zajistí správnou drenáž a výživu pro rostlinu. Při pěstování v květináčích si ověřte, že mají dno opatřeno odtokovými otvory. Vhodné směsi půdy seženete v zahradnictví, ale takovou směs si můžete udělat i doma.

Zalévání

Zalévání muškátů je důležité, ale je třeba se vyhnout jak přemokření, tak i přílišnému vyschnutí půdy. Zalévejte pravidelně, ale uměřeně, aby půda nestihla úplně vyschnout mezi zaléváním. V letních měsících může být zapotřebí zalévat i několikrát denně, zatímco v zimě postačí zalévat méně často, například ob den.

Hnojení

Pro bohaté kvetení muškátů je důležité pravidelné hnojení. Použijte vyvážené hnojivo s vyšším obsahem draslíku, které podpoří tvorbu květů. Hnojte muškáty přibližně každé dva týdny během vegetačního období. Muškáty také mají rádi hnojiva s fosforem nebo chitinem.

Nezapomínejte z muškátů pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, podpoříte tím tvorbu nových květů
Nezapomínejte z muškátů pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, podpoříte tím tvorbu nových květů | Zdroj: Tunatura / Depositphotos

Řezání a odstraňování odkvetlých květů

Pravidelné řezání a odstraňování odkvetlých květů je důležité pro udržení zdravého a vitálního vzhledu muškátů. Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy společně s částí stonku. Tím podpoříte tvorbu nových květů a zabráníte vysýchání rostliny.

Péče o listy

Dbejte na stav listů muškátů. Odstraňujte zvadlé listy a kontrolujte rostlinu pravidelně, abyste včas odhalili případné nemoci nebo škůdce. Pravidelná péče o listy přispívá k celkovému zdraví rostliny a jejímu bohatému kvetení. Některá hnojiva pro muškáty obsahují i ochranu proti škůdcům, pozorně tedy čtěte, co všechno hnojivo dokáže podpořit.

Zimní péče

V zimních měsících je důležité chránit muškáty před mrazem. Pokud jsou pěstovány venku v květináčích, přemístěte je do chráněného prostoru nebo je přenesete dovnitř. Uvnitř umístěte muškáty na světlé místo, kde budou chráněny před průvanem a nízkými teplotami.

Když se budete o muškáty dobře starat i přes zimu, příště, až se zase oteplí, některé druhy, vám budou dělat takovou parádu jako letos.