Skořice jako přítel orchidejí: Nejenže skořicová zálivka dodá orchidejím živiny, ale také dokáže vzkřísit mrtvou orchidej

Skořice jako přítel orchidejí: Nejenže skořicová zálivka dodá orchidejím živiny, ale také dokáže vzkřísit mrtvou orchidej
Skořice a orchideje jdou dohromady. Avšak aby to fungovalo, skořice se musí rozmíchat ve vodě, dokud se nerozpustí, a to ve správném poměru. V opačném případě způsobí zkázu rostliny. Smícháte-li ji ve správném poměru, můžete oživit i mrtvou orchidej.

Poměr skořice a vody je zásadní

Udává se, že ona zázračná kombinace je jedna polévková lžíce skořice a 1 galon vody (což jsou tři a tři čtvrtě litru vody a pár kapek navíc, 1 galon = 3,785 l, neboli 3,75 l plus 35 ml). Není ale nic špatného na použití 4 l vody místo 1 galonu. Skořice musí být čerstvá. Skořice, kterou vyjmete například z již otevřeného sáčku, je naprosto zbytečná, neposkytuje orchidejím takovou ochranu jako čerstvá.

Je důležité, aby se skořice úplně rozpustila ve vodě předtím, než s touto zálivkou začnete orchideje zalévat. Pokud chcete orchideji poskytnout ještě lepší živiny, doporučuje se přidat jednu lžičku medu. A proč nestačí jen obyčejná voda? Je to opravdu jednoduché. Tento roztok chrání orchideje zejména před škůdci a chorobami a je to vlastně takový doplněk stravy určený výhradně pro orchideje. Navíc jím můžete orchidej zachránit, když ji přelijete.

Skořici vsáknou kořeny

Nyní už stačí pouze zalévat. Avšak dávejte si pozor, abyste to nepřehnali, skořicový roztok je účinný, když budete znát meze. příliš časté zalévání může mít opačný účinek a může vaši orchidej naopak zabít. Bohatě stačí jednou za měsíc, či ještě méně intenzivněji.

Když už orchidej zaléváte, skořicová voda má blahý účinek na kořeny. To znamená, že byste měli zalít svou orchidej pořádně, nejlépe aby takto upravená voda dosáhla na úplné dno květináče.

Následně pokračujte v zalévání čistou vodou vždy, když nastane čas péče o orchidej. Mějte na paměti, že orchidej potřebuje větší množství vody.

Příprava předem ztracené orchideje na resuscitaci

Stává se to častěji, než si myslíte: o orchidej není správně postaráno a ona úplně vyschne. Kořeny jsou vysušené, listy opadávají i při slabém vánku. S orchidejí něco není v pořádku. Můžete být naštvaní na svou nedostatečnou péči či na souseda, který slíbil, že se vám o květinku postará, zatímco budete na dovolené, a nakonec na to zapomněl. Než orchidej vyhodíte, vězte, že díky skořici ji ještě můžete zachránit.

Respektive, můžete zachránit její část, která se v orchidej za nějaký čas opět změní. Krok číslo jedna je orchidej vyjmout z květináče a odstranit hlínu. To by neměl být problém vzhledem k tomu, že by měla být rovněž vysušená. Připravte si nádobu na odřezky a jako první do něj nasypejte vysušenou hlínu.

Následně, jakkoli těžké to pro vás bude, musíte odříznout celou květinu až u hlavního kořene. Následuje piplačka, opět odřezávejte či odstřihávejte mrtvé kořeny, i ty tlustší, abyste hlavní kořen osvobodili od zátěže. Alespoň dva tlusté kořeny nechte, aby hlavní kořen měl z čeho čerpat, a opatrně opláchněte pod mírně tekoucí vodou.

Správná péče o orchideje je důležitá
Správná péče o orchideje je důležitá | Zdroj: Juanmifotografo / Depositphotos

Skořice oživí orchidej, která je zcela vysušená

Nyní si připravte skořicovou směs, skládající se z jedné lžičky skořice a jednoho litru vody, která musí být vroucí, nejlépe z rychlovarné konvice. Nechte vychladit. Přeceďte do jiné nádoby. Spíše než cedník je vhodnější přecedit přes čistý hadřík, ten totiž skořici zachytí celou. Zbyde vám skořicová voda. Do ní ponořte celou část, která z orchideje zbyla, a nechte působit půl hodiny. Vyndejte hlavní kořen. Můžete si povšimnout, že vedlejší kořeny získaly zdravou zelenou barvu.

Orchidej zasaďte do květináče a místo hlíny použijte například mulč. Je to z toho důvodu, že orchidej musí zůstat plné tři dny bez přísunu vody.

Za tři dny udělejte pravý opak a rostlinu přelijte vodou. Nechte tak čtvrt hodiny a zbavte se přebytečné vody, ale tak, aby v mulči stále byla voda. Květináč přikryjte velkou plastovou láhví, do které vyříznete díry, a nechte na slunečním světle. Tentokrát takto orchidej ponechte 28 dní.

Odkryjte láhev. Pokud jste všechno udělali správně, uvidíte nový zelený výhonek, který raší z hlavního kořene.

Teď už stačí každé čtyři dny rozprašovat na rostlinu vodu. Po každém rozprášení květinu opět zakryjte. Za čtvrt roku už z orchideje budou trčet dva velké listy, jako by se nikdy nic nestalo. Překryjte substrátem nové kořeny, které vyrašily teprve nyní, a opět rozprašte vodu. Za pár dnů můžete orchidej přesadit tak, jak jste zvyklí.