4 nejkrásnější knížky pro společné čtení s dětmi

4 nejkrásnější knížky pro společné čtení s dětmi
Čtete dětem před spaním nebo jste se rozhodli, že místo televize vezmete do rukou knihu? Společné čtení patří k nejkrásnějším vzpomínkám na dětství. Rozvíjí fantazii, soucit a společně prožité příběhy pomáhají stmelovat rodinu. Přinášíme vám pár tipů na knihy, které potěší zároveň děti i rodiče.

Děti z Bullerbynu

Jedna z nejlepších knížek švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové vypráví o veselých dobrodružstvích šesti dětí z vesnice Bullerbyn. Kluci Lasse, Bosse, Olle a děvčata Lisa, Anna a Britta se neustále hašteří a předhánějí v legráckách. Atmosféra poklidného venkovského statku, kde se dětem plní jejich nejtajnější přání, vás vtáhne do děje natolik, že nebudete chtít přestat číst.

Ronja, dcera loupežníka

Další z úspěšných příběhů Astrid Lindgrenové je o přátelství dětí loupežníků - Ronji a Birkovi, kteří i přes nenávist svých rodičů drží při sobě. Spisovatelka dokázala velice poutavě napsat příběh, ve kterém děti hledají cestu sami k sobě, smiřují se se svým původem a prochází si hledáním nových životních hranic. Knížka zaujme jak menší děti svými pohádkovými postavami a napínavým příběhem, tak děti starší nádherným přátelstvím a rodičovskou láskou. Celá rodina ocení jedinečnou atmosféru loupežnického příběhu, který se nevyhýbá ani tématům jako je smrt. 

Nekonečný příběh

Fantazijní svět Michaela Endeho patří mezi klasická německá díla. Pokud jste viděli filmové zpracování knihy z osmdesátých let, nenechte se zmást, kniha vás svou hloubkou přenese do kouzelného světa, který se ve filmu ukáže jen okrajově. Hlavní hrdina Bastián se dostane ke knize, která jej vtáhne do světa Fantázie, aby pomohl zachránit svět představ a kouzel. Nekonečný příběh je věrný svému názvu, vydá na večerní čtení po celou zimu.  

Škola malého stromu

Vyprávění A. E. Cartera je o dospívání malého chlapce, který strávil své dětství u prarodičů v horách Tennesee. V příběhu nahlédnete do duše indiánů, porozumíte zákonům přírody a očima dítěte poznáte rozdílné přístupy bílých a rudých obyvatel nového kontinentu. Kniha je vhodná spíše pro odrostlejší děti kolem 10ti let.