Jak snadno posilovat mysl v každém věku

Jak snadno posilovat mysl v každém věku
Tak jako můžeme posílit svaly na těle, dokážeme posílit i mozek, který začne aktivovat růst mezi neurony. Péči o zdravou mysl a jednotlivá cvičení zařazujeme každý den. Procvičováním těchto činností posilujeme nejen mysl, ale i tělesné zdraví a emoční odolnost.

Soustřeďte se na jednu věc

Mozek je uzpůsoben tak, aby se vždy soustředil na jednu věc, kterou zpracovává do složitějších forem, propojuje s jinými vzruchy a poté vše upevňuje do dlouhodobých strukturálních změn. Když se plně soustředíme, aktivujeme neurony, které se společně propojují. Čím častěji směřujeme svou pozornost pouze na jednu činnost, tím lépe se učíme a více si pamatujeme. Zkuste si vybavit, jak často něco hledáte. A co jste dělali ve chvíli, když jste hledanou věc někam ukládali. Zapomínáme právě proto, že se nesoustředíme na jednu věc, ale myslíme a děláme několik věcí najednou. To se zdá zprvu časově výhodné, ale z dlouhodobého hlediska nás naše roztěkanost brzdí. Rozpolcená pozornost nepřetržitě narušuje neuroplastické podmínky, nezbytné k tomu, aby se nové vědomosti vepsaly do synaptických změn v mozku. 

Pozorujte myšlenky

Pravidelné pozorování našeho vnitřního světa, myšlenkových toků a pocitů pomáhá regulovat pozornost, emoce a myšlení. Zároveň zlepšuje empatii a soucítění. Najděte si v každém dni čas na zamyšlení. Pozorujte své myšlenky, aniž byste je hodnotili, nechte je proplout myslí jako loďky na moři. Zvědavě nahlížejte nad hladinou své mysli, nepozastavujte se nad jednotlivými myšlenkami, nechte je zase odplout. Toto všímavé uvědomění podporuje přítomný přístup ke všemu, co se v životě přihodí. Zklidní a prohloubí dech a prokrvuje mozkové buňky. Získáte víc energie a vypěstujete si odolnější přístup k náročným životním situacím. 

Dodržujte spánkovou hygienu

Aby se mozek správně vyvíjel a regeneroval, potřebuje dostatek odpočinku. Je důležité dopřávat mu odpočinek nejen v noci, ale i během dne. Přes den to může být procházka v přírodě, posezení na lavičce v parku nebo krátká odpolední siesta. Mozek se během spánku čistí a zpracovává uložené informace z celého dne. Při nedostatku spánku mozek špatně roste, nové znalosti se neupevní, špatně funguje inzulin a zvyšuje se hladina stresových hormonů. Dospělý člověk potřebuje průměrně 8 hodin spánku. Dobrou zprávou je fakt, že svůj spánek můžete ovládat a naučit se správným návykům v jakémkoli věku. Důležité je zklidnění celého organismu minimálně hodinu před spánkem. Nejezte, necvičte a neučte se nějakou dobu před ulehnutím. Vypněte všechny digitální přístroje a obrazovky a věnujte se oblíbeným relaxačním činnostem.

Dejte se do pohybu

Tělesná aktivita podporuje veškeré naše učení. Mozkovou funkci posiluje každodenní pohyb, při kterém se zrychlí srdeční frekvence po dobu více než třiceti minut. Cvičení zlepšuje náladu, posiluje imunitu a při pohybu se vytváří více mozkových spojů. Důležitá je pravidelnost a rozmanitost pohybu. Najděte si v každém dni činnost, která vám pořádně rozproudí krev v žilách. Ať už jde o rychlou chůzi, aerobní cvičení, posilování při práci na zahradě nebo jízdu na kole, budete se cítit lépe a získáte lepší kondici. A to za to stojí!