Správná péče o petúnie zařídí bujné květy

Správná péče o petúnie zařídí bujné květy
Petúnie je nádherná rostlina, která celé léto zdobí nejenom balkóny, ale také terasy a zahrady. Nároky na jejich pěstování nejsou vůbec náročné. Důležité je rostlině dodávat dostatek živin a vody.

Kdy začít s výsadbou

Květy petúnie mají trubkovitý tvar a jejich okvětní lístky mají výrazné drobné žilky. Listy a stonky jsou pokryty lepkavou hmotou. Petúnie se dále vyznačují pestrobarevnými květy a intenzivní, sladkou vůní. Petúnie není náročná na pěstování, ale je potřeba dodržovat stanovená pravidla. Rostlinu chraňte před větrem a vystavte ji slunci nebo alespoň polostínu. Pokud jí zajistíte dostatek živin a zálivku, na oplátku vám dá dostatek květů. S výsadbou petúnií se začíná poměrně brzy, a to na přelomu února a března, aby mohly rostliny kvést od června až do října.

Vhodný substrát

Při výsadbě petúnií je důležitý kvalitní substrát. Petúnie mají rády volnější půdu, takže pokud nemáte vhodný substrát, přidejte písek do půdy, aby byl poměr půdy vůči písku 5:1. Substrát by měl mít pH v rozmezí 5,5 až 5,7, zatlačte a zalijte. Květináče, truhlíky nebo další nádoby přesuňte na okenní parapet orientovaný na jih. Snažte se zajistit 25 °C pro mladé petúnie. Teploty nižší 20 °C mohou negativně ovlivnit růst rostlin, stejně jako nedostatek světla. Pomoci může také stolní lampa.

Na zahradu přesuňte petúnie, jakmile skončí jarní mrazíky

Po sedmi dnech můžete přesunout rostlinu někam, kde bude méně než 20 °C. Mladé petúnie jsou citlivé na nedostatek nebo přebytek vody. Po vyrašení prvních dvou pravých listů (cca 20 dní) přesaďte petúnie do větších květináčů. Volte substrát s pH 6. Pokud jsou rostliny příliš dlouhé, snižte teplotu na 15 °C. Rostliny umístěte na východ nebo západ, rozhodně se vyvarujte severu. Do přírody je přesuňte tehdy, až skončí jarní mrazy.

Petúnie můžou okouzlit váš balkón
Petúnie můžou okouzlit váš balkón | Zdroj: Tadeas / Depositphotos

Pravidelný přísun zálivky a hnojiva

Pravidelně dodávejte petúniím vodu a živiny. Doporučuje se zalívat rostlinu každé ráno. Nejlepší voda pro zálivku je stojatá nebo dešťová voda. Se zálivkou buďte opatrní, rostliny nemají rády zálivku na svých listech. Zalívejte pouze v okolí stonku, jinak vám listy zežloutnou. Nadměrné množství vody omezují vývoj květů a kvetení. Pod nádobu umístěte talířek, který slouží k odtoku přebytečné vody. Petúnie mají rády dostatek hnojiva nejen při výsadbě, ale také během vegetace. Hnojivo s dostatkem vápníku a fosforu dodávejte rostlině každých 15 dní, vhodné jsou také doplňky se železem, které zajistí bohatý růst. Tento doplněk používejte každých sedm dní.

Pozor na signály

Jakmile spatříte světlé, žilnaté listy, posilte přísun hnojiva. Skvělé je hnojivo z banánových slupek nebo kvasnic. Dobře vyvinutou rostlinu poznáte podle keřovitého vzhledu. Toho dosáhnete tak, že budete rostlinu pravidelně zastřihávat. S řezem začněte od pátého pravého listu. Pohotový řez pomůže rostlinu rozvětvit. Rostlina nemá ráda příliš tepla, takže v období veder zvyšte zálivku. Až tři měsíce trvá, než se objeví první květy od výsevu petúnie. Pravidelné odstraňování odkvetlých květů má při správné údržbě pozitivní efekt na kvetení nových listů. Petúnie mohou být napadeny housenkami nebo mšicemi. Při spatření těchto škůdců zasáhněte co nejrychleji.

Zdroje článku: