Nasbírejte si první jarní bylinky: Léčivé rostliny využijete v kuchyni, v čajích nebo při přípravě domácí kosmetiky

Nasbírejte si první jarní bylinky: Léčivé rostliny využijete v kuchyni, v čajích nebo při přípravě domácí kosmetiky
První zelené lístky a svěží květy jarních bylin jsou elixírem pro lidský organismus. Po dlouhé zimě, během které využíváme nasušené zásoby se konečně můžeme vydat do přírody a nasbírat si čerstvé bylinky plné vitamínů, minerálů a prospěšného chlorofylu.

Sedmikráska chudobka

Sedmikráska je jedna z prvních jarních květin a bylin. Necháme-li ji, ozdobí nám trávník bílo-růžovými tóny. Vynikne zejména na jaře, kdy je také vhodné ji sbírat do zeleninových salátů a na sušení do očistných čajových směsí.

Zdroj: Autor: Juan Carlos L. Ruiz / Shutterstock

Violka vonná

Fialka se svými fialovými kvítky a nádhernou vůní je tím pravým poslem jara. Bylinka podporuje vykašlávání, má močopudné a antirevmatické účinky, ale nejvíce se využívá její vůně a barva. Květy jsou jedlé a můžeme jimi zdobit dezerty, kostky ledu nebo si z nich vyrobit fialkový pleťový olej.                                                                                 

Pampeliška lékařská

Tento mnohými opovrhovaný plevel je z hlediska léčivých účinků jednou z nejcennějších bylin. Léčivé vlastnosti můžeme čerpat z celé rostlina včetně kořene. Mladé šťavnaté lístky přidáváme do salátů nebo smoothie, ze žlutých květů vaříme sirup a kořeny sušíme na čaj. Pampeliška je silným detoxikantem, podporuje činnost jater, ledvin a žlučníku. Snižuje krevní tlak a pozitivně působí také na srdce.  

Hluchavka bílá

Hluchavku sbíráme na čistých prostranstvích, dále od polí, jelikož ráda roste na rumištích a jiných znečištěných místech. Sušíme kvetoucí rostlinu na léčivé čaje pro muže i ženy. Nasušenou hluchavku přidáváme do čajových směsí na nachlazení. Samostatně užíváme při ženských obtížích či u mužů na problémy s prostatou. 

Pampeliška je silným detoxikantem, podporuje činnost jater, ledvin a žlučníku.

Plicník lékařský

Za plicníkem se vypravíme do lužních lesů, kde ve stínu pokrývají půdu svými skvrnitě vejčitými listy s modrofialovými drobnými květy. Během dubna a května sbíráme kvetoucí nať a sušenou užíváme na plicní choroby. Plicník nesmí užívat těhotné ženy a malé děti.

Zdroj: zdravezdravi.cz, naturway.cz