Potraviny, které možná neskladujete vhodným způsobem aneb co rozhodně nepatří do lednice
Foto: AnVdErGiA / Shutterstock

Potraviny, které možná neskladujete vhodným způsobem aneb co rozhodně nepatří do lednice

Většina lidí nakupuje potraviny pro pozdější použití a je nezbytné se je naučit vhodně skladovat. Pokud máte pocit, že je vaše chladnička nedostačující a potřebovali byste větší, nejspíš můžete problém vyřešit tak, že zrevidujete potraviny, které v ní ukládáte.

Velká část potravin může být naprosto bezpečně uchovaná při běžné pokojové teplotě anebo ve chladné spíži. Nevhodné skladování v chladničce může některým potravinám spíš uškodit.

Zdroj: Autor: vincentchuls / Shutterstock

• Jablka

Jablka se uchovávají v dobré kvalitě přibližně 1–2 týdny, pokud jsou skladována při pokojové teplotě. Při této teplotě se enzymy v ovoci štěpí a stanou se mnohem aktivnějšími, a proto jsou jablka tak výživná. Je dobré vědět, že toto sladké ovoce způsobuje, že ostatní ovoce rychleji dozrávají kvůli určitému plynu, který jablka produkují. Proto je lepší je umístit odděleně. Lednice chuti jablek neprospěje.

• Avokádo

Pokud máte nezralá avokáda, měli byste si umístění do chladničky dobře rozmyslet, pokud chcete, aby dozrávali. Místo toho byste je měli umístit na suchý povrch, například na kuchyňský pult.

• Banány

Když banány nejsou v lednici, lépe si drží živiny. Tma a vlhkost v chladničce způsobí pouze hnilobu ovoce. Nejlepší místo pro jejich uchování je na kuchyňské lince nebo ve spíži. 

• Mrkve

Chlazená mrkev za pár dní shnije. Ideálním místem je prostor chráněný před slunečním zářením, kde je nízká vlhkost.

• Citrusové plody

Všechny druhy citrusů potřebují přirozenou pokojovou teplotu, která jim pomůže dozrát, protože se kvůli přepravě sklízí před zralostí.

• Okurky

Nejlepší způsob, jak si pochutnat na okurkách, je nechat je při pokojové teplotě. Pobyt ve vlhkém chladu urychluje degeneraci plodu a hnilobu. Okurky proto skladujte na suchém místě při pokojové teplotě.

• Ovoce jako meruňky, kiwi, broskve a mango

Pokud dáte do lednice ovoce jako mango, kiwi, broskve a meruňky, zpomalíte jejich proces zrání. Proto rychleji ztratí své živiny a chuť. Místo toho byste je měli uchovávat na pultu nebo na chladném a suchém místě.

• Čerstvé nařezané bylinky

Místo složitých návodů, jak je balit do vlhké utěrky atd., stačí sklenice s vodou, do které je dáte jako kytku. Co nespotřebujete, můžete zamrazit.

• Chléb

Připravený chlebový sendvič na zítřejší svačinku do chladničky patří, ale chléb jako takový, ne. Absolutně nic chleba nevysuší rychleji, než když ho necháte v chladničce. Chléb má tendenci stát se zatuchlý, tvrdý a téměř bez chuti kvůli chladu. 

Pokud dáte do lednice ovoce jako mango, kiwi, broskve a meruňky, zpomalíte jejich proces zrání. 

• Čokoláda

Čokoládu dejte do ledničky pouze tehdy, když je vlna veder a stává se tekutou. Při dlouhodobém skladování v chladu ztrácí chuť.

• Káva 

Pokud máte kávová zrna nebo mletou kávu, musíte je skladovat na chladném, suchém a tmavém místě, aby byla zachována jejich chuť a svěžest. Chcete-li uložit kávu do chladničky, je nejlepší ji dát do vzduchotěsné nádoby, kvůli vlhkosti.

• Vejce

Většina lidí nepřemýšlí o tom, zda dát vejce do chladničky. Lidé to obvykle dělají. Nedávná studie však uvedla, že nezáleží na tom, zda vejce skladujete v chladničce nebo ne. Své místo má i v chladné spíži. Krátkodobě může být i v kuchyni, ale chráněné před zdrojem tepla a slunečním zářením.

• Česnek

Nikdy nenechávejte česnek v chladničce. Pokud to uděláte, česnek bude gumový, začne plesnivět a klíčit. Bude se mu dařit v tmavé a suché spíži.

• Med

Med je přirozeně skladovaná potravina v pokojové teplotě. V chladnu jen urychlujete proces krystalizace a z tekuté dobroty máte brzy tvrdou hmotu, kterou jen stěží dostanete ze sklenice. Nikdy si nepomáhejte mikrovlnou troubou, zabijete všechny prospěšné látky obsažené v medu.

Zdroj:

  • jakbydlet.cz
  • bydlimekvalitne.cz
Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy