Nejznámější jarní léčivá rostlina a její účinky na naše zdraví

Nejznámější jarní léčivá rostlina a její účinky na naše zdraví
Nepřehlédnutelná bylina, dobře známá svými žahavými listy má léčivé účinky na metabolismus celého těla a celkově prospívá zdraví člověka. Pravidelné pití kopřivového čaje pomáhá z těla vylučovat škodlivé látky, detoxikuje játra, stimuluje trávení a činnost slinivky i sleziny.

1. Léčí bolesti svalů a kloubů

Kopřiva se po staletí používá k léčbě bolavých a ztuhlých svalů. U starších lidí s artritidou a revmatitidou se využívalo pálivého efektu kopřivy k pošlehání za účelem lokálního překrvení a zvýšení látkové výměny. Společně s dodržením protizánětlivé stravy může pravidelné pití odvaru z kopřivy také snížit bolesti kloubů a zmírnit jejich zánět. Jako vynikající prevence proti nočním bolestem a křečím v nohou se doporučuje přešlapování ze studené vody do horké kopřivové koupele. 

Zdroj: Autor: Lunov Mykola / Shutterstock

2. Uklidňuje alergické reakce

Kopřiva dvoudomá pomáhá při alergiích a ekzémech. Je považována za silnou přírodní léčbu senné rýmy. Na sennou rýmu užíváme kopřivový čaj, místa postižená ekzémem pravidelně omýváme kopřivovým odvarem.

3. Snižuje krevní tlak

Rostlina kopřivy obsahuje flavonoidy, které mohou pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Čaj z kopřivy uvolňuje krevní cévy a přispívá ke zdravému oběhu.

4. Posiluje imunitní reakci

Kopřiva obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit imunitní buňky před poškozením. Vědci z univerzity v Ankaře zjistili, že kopřiva stimuluje buňky imunitního systému, které působí v boji proti infekcím. 

Kopřiva dvoudomá pomáhá při alergiích a ekzémech.

5. Reguluje trávení

Kopřivový čaj působí protizánětlivě, reguluje trávení a snižuje zahlenění v trávicím traktu. Při podráždění žaludku si připravte čajovou směs z kopřivy, pampelišky, máty a čekanky.

6. Zklidňuje podráždění pokožky

Odvar z kopřivy snižuje zarudnutí pokožky a otoky, uklidňuje svědění a urychluje hojení. S oblibou se používá také na posílení růstu vlasů, proti lupům a při padání vlasů. K oplachu vlasů kombinujeme kopřivu s břízou, kořenem lopuchu a rozmarýnem.

(Zdroj: bylinkyprovsechny.cz)