Klíště: nepřítel číslo jedna. Jak se před ním chránit?

Klíště: nepřítel číslo jedna. Jak se před ním chránit?
Pojem klíště ve většině lidí probudí hrůzu, a to hned ze dvou důvodu. Po psychické stránce z toho, že pocit, že po vás něco leze, a navíc vám ještě začne vysávat životodárnou tekutinu. Tento pocit prostě není moc příjemný.

A po fyzické stránce hlavně proto, že všichni víme, že nám klíště nejenom upije krev, ale že nás může dokonce nakazit vážnými nemocemi, jako jsou například lymská borelióza nebo mozková encefaitida. Proto je třeba se před klíšťaty chránit.

Zdroj: Autor: Kalcutta / Shutterstock

Často se nám podaří, že klíště odchytneme ještě před tím, než se zakousne, jelikož si poctivě vybírá místo s měkčí kůží, do které se bude moct pořádně zakousnout.

Musíme tedy dbát na bezpečí a prevenci.

Očkování

Je možné, se proti klíšťové encefalitidě očkovat, ale to vyřeší pouze jeden problém. Proti ostatním nemocím, kterými nás může klíště nakazit, nás neochrání. A taky mnoho z nás na očkování vůbec nevěří.

Repelenty

Repelent bychom měli mít doma úplně všichni. Jsou běžně dostupné v každé lékárně, ale také mají své háčky. Repelent nás ochrání totiž jen na určitou dobu, takže musíme poctivě číst jeho přebal a po uplynutí ochranné doby se znovu nastříkat. Navíc při kontaktu s citlivější pokožkou může repelent vyvolat nežádoucí účinky v podobě ekzémů a vyrážek.

Pokud i přesto klíště chytneme, už se nedoporučuje udušení a vytáčení za pomocí oleje, jako je obecně známo ze dřívějších dob, ale je třeba jej rychle vytáhnout či vyviklat pinzetou a okamžitě klíště zlikvidovat.

Správně zvolené oblečení

Bez ohledu na počasí bychom měli při výletu do lesa nebo jen do přírody mít vždy dlouhé kalhoty, nejlépe zastrčeny do ponožek, pevnou, uzavřenou obuv. Dlouhý rukáv či klobouk jistě také nejsou na škodu. Když se budeme chtít na louce posadit, sedněte si spíše doprostřed, protože většinou se klíšťat ukrývají na okraji luk.

Pokud i přesto klíště chytneme, už se nedoporučuje udušení a vytáčení za pomocí oleje, jako je obecně známo ze dřívějších dob, ale je třeba jej rychle vytáhnout či vyviklat pinzetou a okamžitě klíště zlikvidovat. Anebo máme možnost dát jej na analýzu do laboratoře, pokud se bojíme nakažení.

Zdroj: autorský text