Léčivá slova: Jak mohou vyřčená slova změnit náš život

Léčivá slova: Jak mohou vyřčená slova změnit náš život
Myšlenky nám nekontrolovaně plynou naší myslí a stejně nekontrolovaně ovlivňují naše vyjadřování a chování.

Podle vědeckých výzkumů nám hlavou denně proletí 60–70 tisíc myšlenek, z toho většina je negativních. Není v našich silách všechny myšlenky kontrolovat a řídit, ale můžeme se naučit několik jednoduchých cviků, jejichž opakováním začneme vnímat svou mysl alespoň zčásti. Můžeme tak postupně přeprogramovat naši mysl na pozitivní a změnit tak vlastní chování v životě, ale hlavně sami k sobě. 

Zdroj: Autor: More Than Production / Shutterstock

Afirmace

Afirmace jsou krátké a jasně znějící věty, které nás povzbuzují a pomáhají nám změnit naše myšlení. Vyřčená slova bychom měli opravdu procítit, například doprovodit úsměvem nebo konkrétní představou. K vytvoření nových propojení v mozku můžeme pomoci slovem s doprovodem pohybu či melodie. Čím častěji si budeme afirmaci opakovat, tím rychleji se nám uloží do paměti a tělo ji přijme za svou.  

Příklady afirmací:

  • Jsem výjimečný člověk, miluji sám sebe.
  • Můj život je šťastný a spokojený.
  • Jsem sám sobě největší oporou. Rozhoduji se samostatně a stojím si za svými názory.
  • Těším se na to, co mi přinese každý den. Zasloužím si to nejlepší.

Vizualizace

Ještě rychlejší účinek bude mít afirmace s propojením vizualizace. Vyslovte vámi vytvořenou větu a zcela konkrétně si ji představte. Propojte ji s příběhem, barvami, oblíbenou vůní nebo s příjemnými pocity tepla. Můžete si tak například před spaním nebo těsně po probuzení se zavřenýma očima několikrát svou afirmaci procítit. Jste-li tvůrčí namalujte si ji a vyvěste někam na oči, kdykoliv kolem obrázku projdete, připomenete si ji a ještě více se vám propojí s vaší vnitřní moudrostí. Hrajte si, vymýšlejte si své vlastní povzbuzující věty, které vás pozvednou a otevřou vám dveře do nového pozitivnějšího světa. 

Zdroj:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814782/
  • https://cestazasnem.com/afirmace/
  • Slova, která pomáhají: Jarmila Mandžuková