Kakao a jeho léčivé účinky: Jak často a kterou čokoládu užívat, aby nám pomohla a neškodila

Kakao a jeho léčivé účinky: Jak často a kterou čokoládu užívat, aby nám pomohla a neškodila
V malém množství lék, ve velkém zbraň, i tak by se dala vyjádřit cesta kakaa, tzv. aztéckého “hořkého pití”. Dnešní použití kakaa má jen málo společného s tím původním, kdy bylo užíváno především pro svůj léčebný účinek.

Pěstování kakaovníku

Rozpoznáváme dvacet různých druhů kakaových bobů, které řadíme do čeledi slézovité. Nejběžněji používaným je kakaovník pravý vyznačující se stromem dosahující výšky až osm metrů. Patří mezi stálezelené rostliny, které se dožívají až sto let. Plody, které strom rodí polovinu svého života, zrají při celoroční teplotě 20 - 35 °C a téměř 100 procentní vlhkosti přibližně šest měsíců. Jeden plod dlouhý až 30 centimetrů obsahuje 30 - 60 bobů.

Léčivé účinky kakaa

Z historických pramenů víme, že Olmékové, Mayové a Aztékové používali hořkou tekutinu z kakaových bobů na podporu organismu při nemocech, vyčerpanosti a také jako afrodiziakum. Nejčastěji pili čokoládový nápoj spolu s kořením jako je hřebíček, skořice nebo chilli. Kakaové boby jsou výborným antioxidantem a antidepresivem. Působí ochranně na kardiovaskulární systém, pomáhají adaptaci organismu a zpomalují stárnutí. Prokázané jsou také účinky protizánětlivé a antimikrobiální.

Zdroj: grafvision / Shutterstock

Které kakao a čokoládu užívat?

Nejvíce léčivých vlastností obsahují boby syrové. Najít je můžete v prodejnách zdravé výživy pod názvem nepražené kakaové boby nebo v podobě raw kakaového prášku či hořké raw čokolády. Produkty z pražených bobů mají léčivé účinky mnohem menší a v čokoládě mléčné již nenajdete téměř žádné. Podle výzkumů již konzumace 8 gramů raw čokolády denně má ozdravné účinky. 

Působí ochranně na kardiovaskulární systém, pomáhají adaptaci organismu a zpomalují stárnutí.

Kdy kakao omezit?

Bohužel kakao může mít také dráždivý účinek, a to zejména užívá-li se spolu s cukrem a mlékem. Pozor by si měli dát lidé s dráždivým tračníkem, Crohnovou chorobou, refluxem jícnu a lidé s kardiovaskulárními problémy.