Jak si připravíte vynikající domácí chipsy? Oblíbená pochoutka bude hotová během chvíle

Jak si připravíte vynikající domácí chipsy? Oblíbená pochoutka bude hotová během chvíle
Máte chuť na opravdu dobré a křupavé chipsy? Udělejte si je sami doma. Budete potřebovat jen pár surovin a během chvíle si vykouzlíte tolik oblíbenou pochoutku.  

Přinášíme vám hned několik tipů, jak vyrobit domácí a křupavé chipsy. Proč si je vyrobit doma? Je to hlavně velmi jednoduché, jsou moc chutné a víte, jaké suroviny jste pro jejich přípravu použili.

Jak vznikly chipsy?

Chipsy jsou tady s námi přesně od 24. 8. 1853, kdy v restauraci Moon´s Lake House v Americe ve státě New York vařil kuchař George Crum. Náročný host mu ten den několikrát vrátil opečené brambory, a tak se kuchař rozhodl hosta nazlobit. Brambory nakrájel na velmi tenké plátky, přesolil je a osmažil je na pánvi. Světe div se, náročný host byl nadšený. Tak začal oblíbený fenomén, který si najde cestu do každé domácnosti dodnes.

Chipsy si můžeme vybrat z obrovské nabídky obchodů v různých příchutích a tvarech, ale ty domácí jsou přece jen nejlepší a také zdravější.

Domácí pečené chipsy z trouby

Budeme potřebovat brambory v libovolném množství, koření – sladkou papriku, bylinky, sůl a slunečnicový olej.

Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na mandolíně nebo pomocí škrabky či struhadla, osušíme je od přebytečné vody a naskládáme je vedle sebe na plech, který je vypodložený pečícím papírem. Každý kousek potřeme olejem pomocí mašlovačky, posolíme a okořeníme. Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut. Po 10 minutách plátky brambor otočíme, aby se dobře propekly z obou stran. Chipsy přendáme do misky a můžeme začít s ochutnávkou.

Domácí smažené chipsy

Máte raději chuť na klasiku? Usmažte si klasické chipsy. Budete opět potřebovat brambory, slunečnicový olej, sůl, a pokud chcete chipsy dochutit kořením, tak si ještě připravte libovolné koření jako například sladkou papriku nebo sušený česnek.

Brambory opět nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na mandolíně nebo pomocí škrabky, osušíme je papírovými utěrkami a usmažíme je ve větším množství rozpáleného oleje. Když začnou mít chipsy zlatavou barvu, můžeme je vložit do misky, posolíme, popřípadě přidáme libovolné koření. Rukou nebo prohazováním chipsy s ostatními ingrediencemi promícháme a můžeme servírovat na stůl.

Domácí pečené chipsy s hořčičným dipem

Chcete-li neobvyklejší recept, zvolte pečené chipsy s hořčicí. Budete potřebovat brambory, olej, sůl, sladkou papriku a sušený česnek. Oloupané brambory nakrájejte vroubkovaným nožem na kolečka silná 3-4 mm, vložte na ½ hodiny do studené vody a poté osušte. Smíchejte olej s kořením a se solí, ten rozetřete na pečící papír a rozložte brambory. Pečte na 200 °C 25–30 minut z obou stran.

Na dip budete potřebovat žloutek, 100 ml oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, lžičku citronové šťávy, cukr, sůl, pepř, ½ lžičky uzené papriky, 1 lžíci smetany a petrželku. Všechny suroviny kromě petrželky a smetany vložíme do úzké nádoby a rozmixujeme odspodu. Potom přimícháme smetanu a petrželku. Pečené chipsy namáčíme do dipu.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.recepty.cz