Vyměňte klasické brambory za topinambur a zhubnete

Vyměňte klasické brambory za topinambur a zhubnete
Topinambur, známý také jako artyčok jeruzalémský, se pěstuje pro dekorativní účely a šťavnaté hlízy, které jsou navíc zdravé. Má mírně ořechovou, sladkou chuť. Až donedávna o této zelenině mnoho lidí nevědělo a nyní ji můžete koupit v každém supermarketu.

Pokud topinambur vložíte do lednice, bude ještě více sladký. Je to proto, že inulin v bramborách obsažený se mění pod vlivem chladu na fruktózu. Inulin také snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a podporuje rozvoj normální bakteriální flóry.

A proč pomáhá při hubnutí?

Protože 100 g této zeleniny poskytuje pouze 73 kcal a může tak být vhodnou náhradou za brambory (místo škrobu obsahuje inulin). Kromě toho zpomaluje absorpci glukózy, což je důležité také pro diabetiky.

Jak topinambur připravit?

Můžete z něj upéct například zdravé chipsy. Oloupejte několik hlíz, nakrájejte je na tenké plátky, pokapejte tukem a vložte do trouby na 15 minut.

Tento artyčok jeruzalémský je vhodný také pro přípravu krémové polévky. Oloupejte hlízy a nakrájené na plátky je smažte na oleji s nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte vývar a vařte, dokud hlízy nezměknou. Pak vše promíchejte, přidejte mléko, mleté ​​vlašské ořechy a dochuťte dle vlastní libosti.