Bojujeme s koronavirem: Jak vyrobit vlastní dezinfekční prostředek krok za krokem

Bojujeme s koronavirem: Jak vyrobit vlastní dezinfekční prostředek krok za krokem
Zdají se vám dezinfekční prostředky v obchodech drahé, nebo naopak neustále chybí? Není nic jednoduššího, než si takový gel vyrobit doma, spojte to i s domácí praktickou výukou chemie.

Na výrobu domácího dezinfekčního prostředku je potřeba pouze pár věcí a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Většinou seženete všechny suroviny v drogériích a lékárnách, stoprocentně i na různých e-shopech. K výrobě domácího prostředku můžete zapojit i děti, které alespoň budou mít kousek praktické výuky chemie a odpočinou si koukání do počítače.

Co budeme potřebovat?

  • sterilovanou, nebo převařenou vodu (sterilovanou koupíme v lékárně)
  • 3 % peroxid vodíku (rovněž k sehnání v lékárně)
  • čistý alkohol, 96% ethanol (bývá v některých drogériích, nebo v prodejnách barev, láků a zahrádkářských potřebách)
  • glycerin (dostupný v lékárnách)
  • sterilní nádobí – velkou nádobu, odměrku a injekční stříkačku nebo pipetu

Postup výroby

Přesné dávky jednotlivých surovin pak mícháme v závislosti na tom, kolik litrů výsledného přípravku chceme vyrobit. Na výrobu 1 litru dezinfekce je postup následující:

830 ml ethanolu nalijeme do velké nádoby, ta by měla mít objem minimálně 1 litr, abychom mohli do směsi přidávat ostatní suroviny. K tomu následně přimícháme 40 ml 3% peroxidu vodíku a pomalu tyto 2 suroviny zamícháme. Pak si injekční stříkačkou odměříme 15 ml glycerinu, který přidáme do směsi. Opět pomalu zamícháme, a nakonec dolejeme směs do 1 litru sterilovanou, nebo převařenou vodou a mícháme znova, tentokrát trochu delší dobu, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku. V tuto chvíli můžeme nádobu buď uzavřít a uskladnit, nebo ji rovnou můžeme přelít do menších nádobek. Tak či tak je třeba nechat roztok odstát alespoň 48 hodin, než jej začneme používat.

Používání dezinfekce je jedno ze základních pravidel v boji proti koronaviru. Používáním dezinfekce je možné minimalizovat riziko přenosu nemoci Covid-19.