Naděje pro maloobchody a podnikatele ve službách, vláda bude jednat o dalším zmírnění opatření

Naděje pro maloobchody a podnikatele ve službách, vláda bude jednat o dalším zmírnění opatření
Za přísných hygienických podmínek, ale přece. Maloobchodům a službám svítá na lepší časy, pokud bude index rizika nadále klesat, mohou otevřít už v pondělí, ještě to však není stoprocentní.

Světlo na konci tunelu v tuto chvíli vidí obchodníci a provozovatelé služeb. Necelý měsíc před Vánocemi by totiž mohli otevřít své provozovny pro předvánoční nákupy. Pokud aktuální úroveň indexu rizika setrvá stejná, nebo nižší do neděle, budou moci v pondělí otevřít. Za běžných okolností by se o tomto předmětu jednalo až v neděli, kdy se má protiepidemiologický systém aktualizovat. Aby mohly provozovatelé naběhnout do provozu co nejdříve, bude se mimořádně jednat už v neděli, kdy vláda v této věci podá konečný verdikt.

Pokud skutečně klesne index rizika ze čtvrtého na třetí stupeň, znamenalo by to otevření všech obchodů s omezením zákazníků na plochu, tak jako u aktuálního opatření, kdy do obchodu s potravinami může jeden zákazník na 15 m², otevřít byl ale mohly restaurace, hospody, kavárny, cukrárny a bary v denním provozu. Ačkoli by byl zákaz nočního vycházení nejspíš zrušen, pro tato zařízení by nejspíš omezení pro noční provoz zůstalo. O omezení počtu hostů u stolu apod. nás bude vláda informovat v neděli.

Pakliže se provozovny otevřou, bude samozřejmě nutné dodržovat přísná hygienická pravidla. Výjimku nebude mít nošení roušek, které bude možné sundat jen pro konzumaci jídla a pití, při konverzaci je nutné mít roušku nasazenou. Provozovatelé by se měli rovněž starat o to, aby bylo prostředí dostatečně sterilní.

Rovněž bude možnost koncentrace vyššího počtu lidí na hromadných akcích jako jsou svatby, pohřby, bohoslužby apod.

Momentálně je hodnota indexu rizika na úrovni 57, což odpovídá právě třetímu stupni. Aby se mohly obchody skutečně otevřít, je potřeba, aby toto číslo setrvalo do neděle. Naopak pokud se index rizika zvedne a na navýšené hodnotě vydrží alespoň 3 dny, k rozvolnění opatření nedojde.