Jak připravíte mramorovou bábovku s tvarohem trošku jinak?

Jak připravíte mramorovou bábovku s tvarohem trošku jinak?
Jedna z těch bábovek, které si pamatujete z dětství. Nadýchaná, výborná, s chutí kakaa a díky tvarohu není ani suchá. Jde o mramorovou bábovku s tvarohem.

Její chuť dobře známe, ale to nám nepřekáží si bábovku ještě trošku vylepšit a poslat ji do kulinářského nebe. Pak ovšem nejde o klasický dezert, ale o součást svátečního menu. Kromě receptu záleží také na tom, jak ji dozdobíte, jak ji budete servírovat a zda využijete i recept na vylepšení, který je uveden na konci receptu. Nic nám nebrání vrhnout se do přípravy mramorové bábovky s tvarohem!

Co tedy budeme potřebovat?

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa holandského typu (nejlépe, ale může být i Granko)
  • 2 lžíce rumu (stačí klasický tuzemák)
  • Hrubá mouka a máslo na vysypání forma, ale lze nahradit jak jste zvyklí, například strouhankou, kokosem…

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 170 °C.
  • Oddělíme si do samostatných misek bílky a žloutky.
  • Rozmícháme tvaroh s máslem a cukrem a postupně vmícháme žloutky. Můžeme využít kuchyňský robot, výrazně si tím urychlíme práci.
  • Smícháme dohromady hladkou mouku, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Směs postupně zašleháme do tvarohové směsi s máslem a cukrem.
  • Ušleháme tuhý sníh z bílků. Velice opatrně ho postupně zašleháme do předpřipravené směsi, nespěcháme.
  • Poté odebereme do jiné nádoby jednu třetinu těsta. Dvě necháme v původní nádobě.
  • V menší misce si smícháme kakao s trochou vody a dvěma lžícemi rumu. Vlijeme do odebrané časti těsta a zamícháme, tím se těsto obarví.
  • Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Vlijeme část světlého těsta, pak tmavé těsto, a nakonec opět světlé. Vložíme do trouby a dáme péct.
  • Pečeme na 170 °C asi 45 minut, po půl hodině můžeme špejlí zkontrolovat, zda již není bábovka hotová.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Ozdoba z lentilek děti určitě příjemně potěší, Zdroj: Barta28 / Shutterstock

Tuto bábovku ale ještě můžeme ozvláštnit. Zde je recept na vylepšení, a naše bábovka tím dostane nový rozměr.  Určitě se dá vymyslet i další ozvláštnění, ale toto vypadá luxusně.

Pokud budete chystat tuto bábovku pro děti, můžete dát místo jahod v čokoládě například lentilky. Ale fantazii se meze nekladou.

A nyní už ten slíbený recept na vylepšení:

Ingredience:

  • 100 g hořké čokolády
  • Jahody v bílé čokoládě
  • Mandle

Mandle nasekáme najemno, jahody v čokoládě na větší kousky. Nad párou rozpustíme hořkou čokoládu. Po vychladnutí a vyklopení bábovky ji přelijeme čokoládou a posypeme mandlemi a jahodami v bílé čokoládě.

Rozhodně nechte vychladnout a zatuhnout, doporučuji schovat před strávníky, případně je o bábovce neinformovat, dokud nebude zatuhlá poleva a mramorová bábovka s tvarohem připravena ke konzumaci na dezertním talíři. Pak už to chce jen trpělivost, až poleva zaschne a z klasické bábovky budeme mít luxusní dezert!

 

Zdroje: